dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/ppart

Vlada Srbije donela je Uredbu o korišćenju subvencija za zaštićena prirodna dobra od nacionalnog interesa u 2024. godini u ukupnom iznosu od 500 miliona dinara, što je za 145 miliona dinara više nego prošle godine za iste namene. U Uredbi koja je objavljena u Službenom glasniku navodi se da se subvencije dodeljuju za čuvanje i održavanje zaštićenih područja.

Pravo na korišćenje državnih dotacija imaju upravljači nacionalnih parkova i zaštićenih područja (koje je Vlada proglasila).

U „Uredbi o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2024. godini“ piše da se subvencije odnose na finansiranje radova i drugih troškova, uključujući zarade zaposlenih kod upravljača na poslovima definisanim Zakonom o zaštiti prirode.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je za sufinansiranje programa upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog značaja u Srbiji za 2024. godinu, obezbeđeno 500 miliona dinara. U ovom trenutku 99 područja uživa zaštitu na nacionalnom nivou, stoji na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

"Srbija je bogata prirodnim dobrima, a naš zadatak je da o njima brinemo i sačuvamo ih za buduće generacije. Ovaj iznos će se koristiti kako bi se očuvalo i unapredilo stanje zaštićenih područja. U ovoj godini, sufinansiramo i nova zaštićena područja proglašena u 2023. godini", rekla je Vujović.

Sredstvima koja su opredeljena za zaštićena područja sufinansiraju se poslovi upravljača, čuvanje, održavanje i prezentacija zaštićenog područja, zatim izgradnja, opremanje i održavanje objekata i uređenje prostora za posetioce i delatnosti usmerene na korišćenje i unapređenje stanja prirodnih resursa, poput monitoringa prirodnih vrednosti, naučna i druga istraživanja, reintrodukcija vrsta i revitalizacija zaštićenih prirodnih dobara, prenosi agroklub.rs.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading