Pomoć uslovi akcize
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Novi pravilnik koji su doneli ministar finansija i ministarka poljoprivrede je već stupio na snagu, ali je počeo da se primenjuje od 1. januara 2024.

Propisom je predviđeno da će u agraru povrat akcize moći da se ostvari, kako za najviše 100 litara nafte i biogoriva.

Postoji i ograničenje u pogledu površine zemljišta koje se obrađuje, a gledaće se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Da bi podneli zahtev za povrat akcize, poljoprivrednici će morati da poseduju i fiskalne račune na kojima će, kada je reč o poljoprivrednicima koji su fizička lica, stajati i broj poljoprivrednog gazdinstva.

Pravilnikom je definisano da fiskalni račun mora da sadrži podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte i biogoriva.

Zahtev za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize, u skladu sa ovim pravilnikom, podnosi se ministarstvu, nadležnom za poslove poljoprivrede, Upravi za agrarna plaćanja, izborom i popunjavanjem odgovarajućeg elektronskog obrasca zahteva, u online formi, neposredno u okviru softverskog rešenja e-agrar, piše u Pravilniku.

Pravilnikom se propisuje i šta se sve unosi u taj elektronski obrazac zahteva, što između ostalog uključuje i datume i količine kupljenog goriva, kao i brojeve tih fiskalnih računa koji se odnose na konkretnu kupovinu.

Unosi se, takođe, i naziv katastarske opštine, broj i površina katastarske parcele zasađene pod odgovarajućom biljnom kulturom za koju je nabavljena nafta i biogoriva za poljoprivredu.

- Po prijemu zahteva Uprava sprovodi administrativnu kontrolu upoređivanjem podataka sa podacima iz registara i službenih evidencija - stoji u pravilniku.

Poljoprivrednici imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Ako poljoprivrednik povrat plaćene akcize ostvari na osnovu netačnih podataka, novac će morati da vrati sa zateznom kamatom, a poljoprivredno gazdinstvo mu se stavlja u pasivan status, pa neće imati pravo ni na kakve subvencije dok taj novac ne vrati.

A, ako u računici pogreši država i vrati mu više novca nego što je trebalo poljoprivrednik će opet morati da vrati novac sa kamatom, ali nema zabranu na druge subvencije dok to ne učini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading