KVADRAT 3.500 EVRA, A VLADA POMAMA Ovo je grad u kom najviše Hrvata pazari stanove
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Promet nekretninama je prošle godine u Hrvatskoj pao u većini županija, ali je u njih devet - mahom na severu i istoku zemlje - zabeležen veći broj kupoprodaja nego 2022. godine. Jedan grad se posebno izdvojio, a to je Varaždin: tu je najveće interesovanje za kupovinu nekretnine.

U Varaždinu i Varaždinskoj županiji u 2023. je sklopljeno više od 5.300 kupoprodajnih ugovora, što je za polovinu više nego pre godinu dana, podaci su Poreske uprave, a piše Poslovni dnevnik.

Najčešći kupci nekretnine u Varaždinu su mlade porodice, koje rešavaju svoja stambena pitanja.

- Trendovi su uvek isti, najviše su se prodavali stanovi, a u poslednje vreme kako cene stanova rastu, počele su da se prodaju i porodične kuće i zemljišta - kaže za HRT Dražen Mesec, agent za nekretnine.

Dok je u ostatku Hrvatske cena kvadrata u laganom padu, u Varaždinu je još uvek prilično visoka. Recimo, kvalitetan stan u starogradnji platićete 2.000 evra po kvadratu, a novogradnja se brzo proda za 3.500 evra po m2.

Poređenja radi, 2010. godine, u jeku finansijske krize, dvosoban stan u popularnom varaždinskom Đureku mogao je da se nađe za 40.000 evra, a danas biste teško našli bilo šta ispod 100.000 evra.

Kao i u Srbiji, i Hrvati, a posebno mlade porodice, moraju da posežu za višegodišnjim kreditima ako žele da se skuće, i to u novogradnji. Ipak, prema procenama, cene su u Varaždinu dostigle vrhunac i ne očekuje se dalji rast, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading