cipele u snegu
Foto: Shutterstock

Iako su narudžbine obućara u Republici Srpskoj ove godine zbog slabije potražnje iz inostranstva drastično smanjene, sneg koji je prethodnih mesec dana padao u Evropi je popravio malo ove negativne bilanse.

Zbog slabije potražnje, blaže zime prethodnih godina, ali i recesije sa kojom se suočava nekoliko država u Evropi, pre svega Njemačka, potražnja za obućom je smanjena.

Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće „Bema“ iz Banjaluke, rekao je za „Nezavisne novine“ da jeste nešto veća potražnja za obućom zbog jake zime u Evropi, ali da će im to popraviti bilanse tek u narednoj godini, jer smo već ušli u 2024. godinu.

- Magacini zimske obuće u Evropi su puni jer zime nije bilo tri godine. Mi, na primer, živimo od zimskog programa i zimske obuće i nama je to glavna zarada. Bilo je 70 miliona pari neprodate zimske obuće u Evropi. Ipak, naš najveći partner je Nemačka u kojoj je ekonomska kriza i stala je kupovna moć građana. Kao što je rekao Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: „Nemačka kad kine, mi dobijemo upalu pluća“, e takva je situacija kod nas - naglasio je Umičević.

Prema njegovim rečima, narudžbe za ovu godinu su im smanjene za 23 odsto, te je situacija veoma neizvesna i teška.

- Šta će biti, videćemo. U svakom slučaju situacija nije dobra -istakao je Umičević.

Radenko Bubić, vlasnik i direktor Fabrike obuće „Dermal“ iz Kotor Varoša, naveo je za „Nezavisne novine“ da svi obućari u Republici Srpskoj imaju smanjene narudžbe.

- Mi smo prethodnih dana bili na nekoliko sajmova u Evropi i situacija je zaista ozbiljna. Ja se ovako nečeg ne sećam u svojoj karijeri u obućarskoj industriji. Pad prodaje modne obuće je do 50 odsto, a radne i zaštitne obuće 20, 30 odsto i toliko su nam porudžbine manje - kazao je Bubić.

Istakao je da je zima u Evropi popravila malo bilanse obućara i smanjila minuse, ali da to nije dovoljno.

- Kriza u Evropi je veliki problem i za nas. Zima jeste bila oštrija i jača, te je zbog toga bila bolja prodaja zimske obuće u Evropi, ali se ne gleda samo to. Ipak, u Evropi je došlo do pada kupovne moći zbog velikih poskupljenja, tako da se cipele slabo kupuju. Mi se ipak borimo sa ovim tako što tražimo više kupaca - pojasnio je Bubić.

Dodao je da najviše izvoze u Nemačku, i to 60 odsto ukupnog izvoza kompanije.

- Još izvozimo u Austriju, oko 20 odsto, te Italiju, Sloveniju, Slovačku, Mađarsku i Francusku oko 20 odsto - zaključio je Bubić.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading