VOZAČI, PAMET U GLAVU! OVO SU TIHI "GUTAČI GORIVA" ZA KOJE NISTE ZNALI Niste ni sanjali da ove stvari obaraju skalu!
Tanjug/Dragan Kujundžić

Ovako štedite gorivo

Nepotrebni balast, kao i prtljag u vozilu povećavaju potrošnju goriva automobila. Prema pisanju ADAC-a, pravilo je da za svakih 100 kilograma nepotrebnog balasta možete da očekujete do 0,3 litre više potrošnje goriva na 100 kilometara.

Usput, rezervni kotač pune veličine u prtljažniku može da teži oko 20 kilograma. Ako želite trajno da smanjite težinu, mogli biste da kupite set za gume s brtvilom i kompresorom, savetuje Matthias Brügge iz časopisa “Auto Bild”.

VOZAČI, PAMET U GLAVU! OVO SU TIHI

Foto: Shutterstock

 

Krovna kutija

ADAC naziva krovnu kutiju jednim od najvećih gutača dodatnog goriva. Već pri 80 km/h potrošnja raste za oko 11 odsto. Pri 130 km/h može biti i do dve litre na 100 kilometara više, računa klub na svojim stranicama. Ako vam krovna kutija nakon zimskog putovanja više nije potrebna, bolje je da je skinete što je pre moguće.

Šoferšajbna

FOTO Shutterstock

 

Uklonite sneg i led

Sneg i led na automobilu utiču na aerodinamiku, povećavaju težinu, pa mogu da povećaju i potrošnju. Zato bi trebalo potpuno da očistite sneg i led s automobila pre polaska na put. To, takođe, poboljšava vidljivost i osigurava veću sigurnost. Na završetku, ostali učesnici u prometu ne bi trebalo da budu ugroženi ledom i snegom s vašeg vozila, piše Fenix-magazin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading