Zaustavljen transfer novca
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Prema ovim pravilima, strane banke koje podržavaju ratne napore Rusije isto mogu biti predmet sankcija. Istovremeno, praktično je zabranjeno pružanje posredničkih usluga u svim transakcijama, osim hrane i lekova - navodi izvor agencije TASS iz turske bankarske industrije.

Takođe, dodao je da su mere "preširoko sročene" i da će turske banke tražiti dodatna objašnjenja. Za sada su organizacije na režimu pauze, zbog čega dolazi do prekida. U decembru prošle godine turski izvoznici suočili su se sa odbijanjem banaka da obavljaju sankcije iz Rusije.

Transferi su preusmereni ili su odbijeni u početnoj fazi. Bloomberg je ranije objavio da su kineske banke počele da pooštravaju pravila za finansiranje ruskih klijenata, a sve nakon što su SAD obećale da će uvesti sekundarne sankcije kreditnim institucijama.

Ministarstvo finansija SAD obećalo je u decembru da će uvesti sekundarne sankcije bankama sa kojima Rusija sklapa poslove o kupovini odbrambene opreme. Vlasti zemlje zabraniće organizacijama koje su prekršile pravila otvaranja korespodentskih računa u SAD ili ograničiti njihovo korišćenje, a imovina kreditnih institucija biće blokirana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading