dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pritom, kako su naveli iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS), najveća prosečna mesečna zarada u zemlji bila je 353.090 dinara, u oblasti računarskog programiranja.

Rast bruto i neto zarada u periodu januar–oktobar 2023. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 15 odsto nominalno, odnosno 1,4 odsto realno. U poređenju sa istim mesecom lane, prosečne bruto i neto zarade za oktobar 2023. godine nominalno su veće za 15,1 odsto, a realno za 6,1 odsto.

novčanik

Foto: Shutterstock

 

Medijalna neto zarada za oktobar 2023. godine iznosila je 67.124 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Dakle, pola, piše Blic.

Ekonomisti često kažu da najbolji pokazatelj plata u Srbiji i jeste upravo medijalna zarada, jer se njom obuhvataju svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac s obračunatim zaradama, umesto da se prosečna zarada izračunava na osnovu reprezentativnog uzorka.

Tu su obuhvaćene zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade mimo radnog odnosa, odnosno ugovori o privremeno-povremenim poslovima. Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Pre primene medijalne zarade, RZS je uzimao zarade koje su isplaćene u izveštajnom mesecu, bez obzira na to na koji se mesec odnose i kada su zarađene. Tako se dešavalo da poslodavac kasni s isplatom zarada i da onda odjednom isplati tri u jednom mesecu i tako veštački povećava stvarnu zaradu.

Koliko iznosi najveća plata u Srbiji

Republički zavod za statistiku prosečne zarade po oblastima delatnosti izračunava samo na nivou Republike Srbije – ukupno. Tako, prema informacijama, najveća prosečna mesečna zarada (bruto) u Republici Srbiji, za period januar–oktobar 2023. godine, ostvarena je u oblasti delatnosti 62: Računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane delatnosti.

novčanik

Foto: Shutterstock

 

 

Ta zarada, kako su rekli iz RZS, iznosi 353.090 dinara.

S druge strane, kada govorimo o opštinama, najveća prosečna mesečna zarada (bruto) za period januar–oktobar 2023. godine, ostvarena je opštini Stari grad i iznosi 204.144 dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading