NA OVIM LOKACIJAMA PADAJU CENE Stanovi će pojeftiniti u jednom delu godine, a otkriveno i za koliko
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Cene stanova u starogradnji u drugoj polovini ove godine mogle bi konačno da padnu.

Tržište nekretnina poslednjih meseci beleži pad kupoprodaje. I dok se novogradnja na luksuznim mestima u Beogradu i dalje prodaje kao alva, kupaca za strogradnju skoro da nema i se očekuje i njeno minimalno pojeftinjenje.

Katarina Kuzmanović, head of real estate na Sasomange.rs, kaže za Kurir da je teško dati bilo kakve prognoze što se tiče cena jer je vrlo specifična situacija na tržištu.

- S jedne strane imamo veliki pad kreditnih kupaca koji su bili oko 25 odsto udela u svim kupoprodajama starogradnje. Sada je taj procenat negde oko pet procenata. Imamo i vlasnike stanova koji još uvek u oglasima drže cene koje su bile početkom godine kada se kriza nazirala i imamo vakuum gde nema kupaca, a s druge strane cene reaguju i tržište kupoprodaje stagnira. Svi su nezadovoljni u ovom procesu, to potvrđuju i agencije koje imaju pad prometa i transakcija - kaže Kuzmanovićeva.

Tržište se ne pomera, cene su na nekim mikrolokacijama otišle dole, ali u globalu još uvek nisu. Ono što je simptomatično je da imamo neverovatnu situaciju kada je novogradnja u pitanju. Beograd i Novi Sad gde su cene rasle.

Kuzmanovićeva ističe i da novogradnja na najprodavanijim mestima neće padati.

- Možda će pasti na lokalu i tu je prvi Zlatibor koji već oseća taj pad i usporilo je tržište zbog zasićenja. Prestonica i Novi Sad na dobrim lokacijama novogradnja imaće svoje kupce, što se tiče starogradnje verovatno će doći do nižeg pada cena na rubnim lokacijama Rakovica, Borča, Zemun polje. Novi Beograd verovatno neće pojeftiniti kao ni Vračar, Stari grad, Zemun i Banovo brdo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading