EU GUBI TLO POD NOGAMA Sancije protiv Rusije imaju kontraefekat
Foto: EPA/Footo: EPA

Kalabuhov je to rekao u intervjuu za Srnu odgovarajući na pitanje da li je BiH spremna da ispuni obaveze kako bi počeo pregovarački proces sa EU.

"Mogu da govorim samo o tome šta, prema mom mišljenju, EU jeste sada. Ne kao ideal, nego kao realnost", rekao je ruski ambasador.

On je ocenio da EU gubi tlo pod nogama i da su se sankcije protiv Rusije okrenule protiv same Unije, te da je, upravo zbog manjka ruskih energenata, celi evropski blok počeo da gubi konkurentnost.

Kalabuhov je napomenuo da je u proteklih 15 godina udeo EU bez Velike Britanije u svetskoj ekonomiji smanjen sa 25,3 na 14,7 odsto, dok je udeo SAD porastao sa 23 na 25,4 odsto. Ako se Nemačka uzme kao najjača ekonomija EU, naveo je ambasador Rusije, njen bruto domaći proizvod (BDP) smanjen je u trećem kvartalu za 0,4 odsto u odnosu na 2022. godinu.

"To je zagonetka"

Kalabuhov je naveo podatak da većina zemalja Unije ima hronične budžetske deficite (ukupno 3,6 odsto BDP-a) i prevelik javni dug, koji iznosi 83,5 odsto BDP-a. Samo u avgustu 2023. godine, precizirao je Kalabuhov, industrijska proizvodnja u EU pala je za 4,4 odsto, dok se odvojeno rudarstvo smanjilo za 9,9 osto, obrađivačka za četiri, a hemijska industrija za 11,9 odsto, dok su plate smanjene za četiri odsto. "Šta će dobiti nove članice i hoće li ih biti? To je zagonetka", naveo je ruski diplomata. Što se tiče NATO-a, Kalabuhov je izrazio ubeđenje da ova vojna alijansa ne može da bude rešenje ključnih pitanja mira i stabilnosti u BiH.

Na konstataciju da zapadne diplomate u BiH i oni koji dolaze ne propuštaju priliku da pričaju o "malignom ruskom uticaju", Kalabuhov je rekao da su neke stvari toliko očigledne da se mogu istorijski uporediti sa svake tačke gledišta, te istakao da je samo tokom 20. i 21. veka Rusija sve vreme pomagala BiH i svim njenim narodima. On je, između ostalog, podsetio da je tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine Rusija pouzdano i bez bilo kakvog ugovora snabdevala zemlju gasom, dok već u 21. veku Rusija obezbeđuje BiH kao prijateljsku zemlju energentima po znatno manjoj cijeni od većine evropskih zemalja.

"Više puta smo dopremali humanitarnu pomoć u BiH prilikom poplava ili požara i sve to na desetine tona uključujući hranu, ćebad, generatore. Tokom pandemije virusa korona poklanjali smo vakcine i spremni smo bili za dezinfekciju više bolnica, ali ovaj 'maligni uticaj' odbio je neke političare u Federaciji BiH", napomenuo je Kalabuhov.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading