OBJAVLJENE NOVE CENE GORIVA Evo šta nas čeka na pumpama pred kraj godine
Tanjug/Dragan Kujundžić

Stigle nove cene goriva! Poslednjeg petka od 15 časova, litar evrodizela na pumpama u Srbiji ćemo plaćati 195 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 175 dinara.

To znači da se cene naftnih derivata nisu menjale u odnosu na prethodnih sedam dana.

Vlada Republike Srbije usvojila je početkom meseca izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kako bi se smanjili visoki troškovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači i obezbedilo sprovođenje svih potrebnih agrotehničkih operacija, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Uredbom je poljoprivrednim proizvođačima omogućena kupovina Evro dizela na stanicama Naftne industrije Srbije a.d. Novi Sad po maksimalnoj ceni od 179 dinara, a uz upotrebu kartica izdatih registrovanim gazdinstvima, u maksimalnoj količini do 400 litara.

"Imajući u vidu težak položaj poljoprivrednih proizvođača i visoke cene repromaterijala na tržištu, Vlada Srbije je, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, povećala maksimalnu količinu goriva koju poljoprivrednici mogu da kupe po nižoj ceni", stoji u saopštenju.

Doneta važna odluka

Na ovogodišnjem COP28 doneta je i važna odluka o fosilnim gorivima. Naime, to je bio prvi put u tri decenije COP klimatskih samita da se nacije slažu oko udaljavanja od nafte, gasa i uglja – proizvoda koji trenutno čine oko 80% globalne energije.

Sporazum posebno poziva na "prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način... kako bi se postigla 'neto nula do 2050. godine' u skladu sa naukom“.

Dokument prepoznaje "potrebu za dubokim, brzim i održivim smanjenjem emisija gasova u skladu sa putevima od 1,5C" i poziva nacije da na to obrate na pažnju.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading