epl
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U utorak, 19. decembra, TradingPedia je objavila listu (mapu) najvrednijih svetskih brendova, čija je vrednost iskazana u američkim dolarima. Na prvom mestu u 2023. je Amazon, sa procenjenom vrednošću od 299,28 milijardi dolara, i to uprkos padu od 51 milijardu dolara lane, piše Tradingpedia.com.

 

amazon

Foto: Shutterstock

 

 

Prošle godine, na tronu se nalazio Epl, koji je do sada izgubio čak 16 posto svoje vrednosti i "pao" na 297,51 milijardu dolara; stoga je u 2023. zauzeo drugo mesto.

Gugl je na trećoj poziciji, sa vrednošću od 231,38 milijardi dolara. U odnosu na prošlu godinu, ovaj tehnološki div je povećao svoju vrednost za neverovatnih 18 milijardi dolara.

SKINULI ČUVENI EPL SA TRONA Ovaj brend vredi čak 299,28 milijardi dolara

Alo! Ilustracija /J.V.

 

 

Kada govorimo o državama u kojima se nalaze sedišta najvrednijih kompanija/brendova, Sjedinjene Američke Države (SAD) su daleko najzastupljenija zemlja, a najveća među kompanijama koje nisu iz SAD jeste Samsung (Južna Koreja).

Evropa se samo dva puta nalazi u prvih 20, a u oba slučaja zahvaljujući Nemačkoj i kompanijama Dojče Telekom (62,93 milijarde dolara) i Mercedes (58,8 milijardi dolara).

Na pomenutoj listi SAD ima čak 202 brenda, a Kina 79. Nemačka među najvrednijih 100 može da se ponosi sa sedam svojih marki, a slede je Japan (6), Južna Koreja (4) i Velika Britanija (3).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading