gorivo
Foto: Shutterstock/Shuterstock

"Zajedno smo se suočili sa realnošću i postavili smo svet u pravom smeru", rekao je predsednik COP28 Sultan al-Džaber tokom završne reči događaja, dodajći da sporazum nudi "sveobuhvatan odgovor" na klimatske promene.

Dogovor je sklopljen danas u Dubaiju posle dve nedelje teških pregovora.

Više od 100 zemalja je tražilo da se u sporazum COP28 uključe stroga pravila o "postupnom ukidanju" nafte, gasa i uglja, ali su se suočile sa protivljenjem grupe proizvođača nafte OPEK-a predvođene Saudijskom Arabijom, koja je tvrdila da bi svet mogao drastično da smanji emisije bez davanja do specifičnih goriva.

Sada kada je dogovor postignut, zemlje su odgovorne za postizanje sporazuma kroz nacionalne politike i ulaganja.

Predloženi sporazum bi posebno pozivao na "prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način... kako bi se postigla nulta neto emisija do 2050. godine u skladu sa naukom".

Takođe poziva na utrostručenje kapaciteta obnovljive energije na globalnom nivou do 2030. godine, ubrzavajući napore za smanjenje uglja i ubrzavajući tehnologije kao što su hvatanje i skladištenje ugljenika koje mogu očistiti industrije koje se teško dekarboniziraju, prenosi Rojters. 

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading