radovi na selu
Foto: Alo/Foto: RINA

Tanaskovićeva je na konferenciji "Look up" na Kopaoniku rekla da davanja za organsku prozvodnju iznose 63.000 dinara po hektaru, a za organsku stočarsku proizvodnju 40 odsto više.

"Svako ko se prijavi putem javnog poziva ima mogućnost da dobije subvenciju", rekla je Tanaskovićeva i dodala da su javni pozivi za ovu godinu gotovi. Ona je istakla da je država odlučila da uzme nove kreditne linije kako bi počela izgradnju prečistača.

"Svaka proizvodnja moraće da se prilagodi tome. Na taj način štititmo reke i zemljište. Radimo transfer stanice za otpad od životinja. Država finansira transport i eutanaziju. To su koraci ka zelenoj tranziciji", naglasila je ministarka.

Rekla je da je starteški cilj Srbije da se poljoprivreda vrati na mesto koje je imala, s obzirom da njeno učešće od šest odsto u BDP-u nije zadovoljavajuće.

"U 2023. godini davanja u poljoprivredu su iz budžeta sedam odsto. Investiramo u poljoprivrednu proizvodnju od koje očekujemo u narednom periodu daleko veća davanja nego što su to 2023. godine. Ako pričamo o ključnim strateškim ciljevima, pre svega bih rekla da se oni odnose na ulaganje u stočni fond, na povećanje stočnog fonda, ulaganje u biljnu proizvodnju, ulaganje u organsku proizvodnju", rekla je Tanaskovićeva.

LEPE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE Tanasković: Novi pozivi za subvencije od februara do maja

Nikola Todorović/Alo!

 

Kako je navela, u toku su pregovori sa poljoprivrednim proizvođačima da li uvesti subvencije za sertifikovano seme, kako bi se uvećali prinosi. "Na sve načine mi ćemo sada dizati kriterijume u narednom periodu, jer mislim da ovaj budžet od 119 milijardi apsolutno zadovoljava potrebe poljoprivrednika. Nema dugovanja, nema potrebe više da pričamo da su oni negde ugroženi, da oni razmišljaju da li će sledeće godine dobiti nešto što su prethodno dobili. Te smo teme zatvorili. Sada idemo na održivu poljoprivrednu proizvodnju, transparentna ulaganja i njima unapred poznate subvencije", kazala je ministarka.

Ona ističe da se povratak ulaganja očekuje 2027. godine. "Target je da vratimo priču između 10 i 14 odsto, koliko je nekad udeo poljoprivrede bio u BDP-u. Strateški cilj države jeste da tu stignemo već do 2027. godine, zato jesu ovolika ulaganja sada u ovom trenutku i sigurno će biti veća svake godine. Sigurno će svake godine biti veća ulaganja nego što je učešće poljoprivrede u samom bruto domaćem proizvodu do te 2027. godine", zaključuje ministarka.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal "ZAKUVAVANJE" SA SLAVICOM ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Nažalost, volim sve da jedem Celu emisiju možete pogledati na našem YouTube kanalu ▶️ Posebno hvala šminkeru Nedeljku Tišanoviću @Nency Star #alo #alodnevnenovine #aloonline #slavicadjukicdejanovic #kuvanje #hrana #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading