OVAJ UREĐAJ "JEDE" STRUJU Smatra se "energetskim vampirom", a pravilnim korišćenjem znatno se smanjuju računi
Foto: Pixabay

Uređaj koji se smatra "energetskim vampirom" je onaj koji kontinuirano koristi energiju, čak i kada je isključen.

Ako ste pomislili na šporet, to nije tačno. Bojler je uređaj koji "jede" struju u vašem domu, ako ga ne upotrebljavate pravilno.

Na takve aparate vam, verovali ili ne, odlazi čak četvrtina potrošene energije u stanu/kući, što svakako značajno utiče na iznos na računu, koji plaćate na kraju meseca.

Generalno bi sve ove uređaje trebalo isključivati iz struje - televizore, kablovske prijemnike, konzole za video-igrice, klima uređaje, laptopove... Ali, bojler je šampion među "vampirima".

Samo jedan minut "negašenja" vode dok koristite sapun, godišnje vas košta više nego potrošnja mašine za veš, mašine za sušenje, mašine za pranje sudova, fena i pegle zajedno.

Računica

Uzećemo za primer protočni bojler od 18 kw/h, koji, za razliku od klasičnih bojlera nema kazan i troši struju samo kada ga uključite, tj, kada pustite da teče topla voda.

Ukoliko uzmemo u obzir da sapunanje traje oko minut (a često mnogima traje i duže), jedna četvoročlana porodica koja se tušira jednom u toku dana, ukoliko isključi dotok vode u tim trenucima, uštedeće tog dana 4 x 0,3 KW/h, dakle - 1,2 KW/h dnevno.

Na mesečnom nivou to je oko 36 kW, a na godišnjem nivou čak - 438 KW/h. Kada je reč o klasičnim bojlerima, ušteda je još veća.

Ukoliko imate klasični bojler (a takvih je više od 90% korisnika u Srbiji), ovu matematiku možete uvećati za još najmanje 30%, što je oko neverovatnih 850 KW/h godišnje.

OVAJ UREĐAJ

Foto: Shutterstock

 

 

Kako dodatno da smanjite račun?

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat "Bolja energija" donose nekoliko dodatnih saveta za pametno korišćenje bojlera.

*Temperaturu vode podesite na 60 stepeni, jer ćete tako smanjiti bespotrebne gubitke

*Nemojte držati bojler stalno uključen

*Uvek ga uključujte noću, a gasite danju

*Redovnim uklanjanjem kamenca koji se taloži na grejačima doprinećete bržem zagrevanju vode, a tako ćete smanjiti potrošnju energije, a time i račune.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading