čvarci
Foto: Printscreen/YouTube/Marka Žvaka

Naime, čvarci u Srbiji su do te mere poskupeli da ih prodavci sada nude na komad, a kao što se da videti na slici, jedna "bombona od svinje" ove zime koštaće vas 7,4 dinara.

Kilogram ove, mnogima omiljene, poslastice u istoj radnji košta čak 2.874 dinara, što je svrstava u rang luksuznijih mesnih proizvoda. Na primer za oko 200 dinara više možete da kupite kilogram pančete, pečenice i sl.

Inače, mnogi u ovu ponudu "čvarci na komad" ne veruju, te na društvenim mrežama komentarišu da je ovo samo "fotomontaža" i "dobar fotošop".

Isto je potvrdilo i Udruženje potrošača "Efektiva" u objavi kojom potvrđuje da je u pitanju - prevara.

Kako je čvarak postao deluks proizvod?

Jedan od odgovora je i trend. Prema većini nutricionista, mast je ponovo postala zdrava a čvarci glavna namirnica hrono ishrane. Ipak, analitičari kažu da je problem mnogo dublji a tiče se toga se nestašice svinja.

- Čvaraka nema jer nema svinja. Srbija je nekada bila izvoznik svinjskog mesa a danas je uvoznik. Pa kako onda da imamo čvaraka? Zato i moraju biti skupi. Samo u 2023. do jula smo uveli 180.000 tona zamrznutog svinjskog mesa. Imali smo tri kuge od prvog svetskog rata, i ova poslednja afrička kuga je eutanazirala 54 000 svinja - rekao je analitičar Branislav Gulan, prenosi "Kurir".

 

 

Radosav Ančić iz Mačkata uzgaja svinje i pravi domaće proizvode među kojima su pršuta, slanina, čvarci. On ipak smatra da cena nije visoka jer je sve drugo poskupelo pa se to samo odražava na krajnji proizvod.

- Pa najobičnija salama je skupa, a čvarci su ipak nešto što je specijalitet Srbije. Sigurno su zdraviji od drugih industrijskih prerađevina od mesa. A treba posla oko svega i kako da vam kažem, morate da budete majstor da biste napravili dobre čvarke. Svaka umetnost ima svoju cenu - kaže Radosav.

Svinjokolj isplativiji od marketa

Više od 100 evra pripremite ako ovih dana želite da se snabdete sa samo po jednim kilogramom svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda, jer će vas toliko koštati kupovina buta i karea bez kostiju, pečenice, pršute, slanine, čvaraka i masti. Zbog toga, matematika pokazuje da je i ove godine, uoči sezone svinjokolja u Srbiji, pečenje daleko isplativije za kućni budžet.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading