Počinje isplata od 10.000 dinara
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

PITANJE:

Molimo vas da nam odgovorite da li i vanredni učenici srednjih škola imaju pravo na jednokratnu pomoć i do koje godine, imajući u obzir da su to za pojedina zanimanja i lica u radnom odnosu. Molimo da nam što pre odgovorite.

Odgovor:

Zaključak koji se odnosi na isplatu jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola donet je na osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Kako je članom 2. navedenog zakona propisano, između ostalog, da se članom porodice smatra dete koje živi sa roditeljima u zajedničkom domaćinstvu, kao i dete koje ne živi u porodici, a nalazi se na školovanju - do kraja roka propisanog za to školovanje, a najkasnije do navršene 26. godine života, ovo pravo mogu da ostvare redovni i vanredni učenici srednjih škola do navršene 26. godine života.

PITANJE:

Da li lica koja su na prekvalifikaciji, dokvalifikaciji, specijalističkom ili majstorskom obrazovanju imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć?

Odgovor:

Prema članu 19. stav 4. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da nakon završenog srednjeg obrazovanja i vaspitanja u srednju školu može da se upiše lice radi prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijalističkog ili majstorskog obrazovanja, u skladu sa posebnim zakonom.

Članom 33. stav 5.  Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju propisao je da posle završenog srednjeg obrazovanja i vaspitanja u školu može da se upiše lice radi prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijalističkog ili majstorskog obrazovanja.

S obzirom na navedene odredbe zakona, lica upisana u školu radi prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijalističkog ili majstorskog obrazovanja nemaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć jer se navedene "forme obrazovanja" ostvaruju po stečenom srednjem obrazovanju.

PITANJE:

Da li lica koja pohađaju verske škole, vojne škole i internacionalne srednje škole imaju pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći?

Odgovor:

Da. Ovo pravo ostvaruju učenici koji imaju državljanstvo Republike Srbije svih srednjih škola koje obavljaju delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonom.

PITANJE:

Ako je učenih pohađa dve srednje škole (npr. gimnaziju i muzičku školu) da li ostvaruje pravo na dve novčane naknade?

Odgovor:

Ne, jer ne može ostvariti isto pravo dva puta po istom osnovu.

PITANJE:

Da li srednjoškolci srpskog državljanstva koji se školuju u inostranstvu imaju pravo na jednokratnu pomoć Vlade Srbije u iznosu od 10000 dinara? Konkretno radi se o učeniku Srpske gimnazije „Nikola Tesla“ u Budimpešti, a ima ih još i u drugim državama u okruženju.
 
Odgovor:

Nažalost ne, s obzirom na to da ovo pravo ostvaruju učenici koji pohađaju srednje škole u sistemu obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Republike Srbije, odnosno srednje škole koje obavljaju delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading