Stambeni kredit
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

U međuvremenu je centralna banka na vanrednoj sednici Izvršnog odbora u septembru donela odluku o privremenom ograničenju kamatnih stopa na stambene kredite fizičkim licima, za dužnike koji su korisnici prvog kredita sa promenljivom kamatom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra.

Ovim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci, do kraja 2024. godine, počevši od oktobarske rate. Banke neće imati pravo da od dužnika potražuju razliku u kamati usled primene odluke.

Konkretno, kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto, a to znači da će tim dužnicima rata kredita biti umanjena od deset do više od 25 odsto, prenosi Biznis.

Krajem oktobra i Evropska centralna banka je posle deset uzastopnih povećanja referentne kamate napravila pauzu u zaoštravanju monetarne politike. Tako su tri ključne kamatne stope – na glavne operacije refinansiranja, na graničnu kreditnu liniju i na depozitnu liniju – ostale nepromenjene, a ni vrednost euribora se u proteklih mesec dana nije previše menjala. Naime, šestomesečni euribor je u blagom padu, dok je tromesečni skoro na istom nivou.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard ponovila je prošle nedelje da je prerano da „počne da se proglašava pobeda“ u nastojanju ECB da ukroti inflaciju, pozivajući one koji određuju stope i tržišta da „daju malo vremena“ da vide koliko brzo će delovati dezinflatorne sile.

BONUS VIDEO

@alo_portal HVALA PREDSEDNIKU VUČIĆU NA PODRŠCI KOJU PRUŽA GRAĐANIMA NA KIM U ime đaka iz Žerovnice govorio učenik sedmog razreda Đorđe Milić #alo #alodnevnenovine #aloonline #predsedniksrbije #aleksandarvucic #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading