plaža
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Turistička taksa za najjeftinija noćenja u apartmanima će, umesto dosadašnjih 0,5 evra za noć dogodine iznositi 1,5 evra, a taksa za noćenja u hotelima sa pet zvezdica će poskupeti sa četiri na deset evra za noć, prenosi portal Sibiz (SEEbiz).

Micotakis je dodao da će prioriteti ovog fonda biti "najbrža moguća mobilizacija za spašavanje života u katastrofama s kojima ćemo se suočiti u budućnosti", kao osiguravanje finansijskih sredstava za odbranu od klimatske krize.

NOVI IZNOSI TURISTIČKIH TAKSI

1,5 evra po danu za sobe za izdavanje
3 evra za hotele sa tri zvezdice
7 evra za hotele sa četiri zvezdice
10 evra za hotele sa pet zvezdica

Nakon razornih požara u julu, a potom i krajem avgusta koji su poharali više od 150.000 hektara, Grčku su početkom septembra pogodile katastrofalne poplave.

Inače, turistička, odnosno boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu/noćenju i to po smeštajnoj jedinici ili po osobi, u zavisnosti od zemlje do zemlje. U Grčkoj je obračunavaju po smeštajnoj jedinici.

Na fejsbuk stranici "Grčka uživo" takođe je nedavno objavljeno koliki će biti novi nameti turistima u Grčkoj.

Tako će za sobe u apartmanima taksa umesto 0,5 evra dnevno biti povećana na 1,5 evra. To znači da će četvoročlana porodica za 10 dana odmora u Grčkoj samo za turističku taksu za boravak u iznajmljenom smeštaju morati da plati 15 evra, umosto dosadašnjih 5 evra.

Turistička taksa za boravak u hotelima sa tri zvezdice biće podignuta na tri evra dnevno, što će biti trošak od 30 evra na cenu sobe za 10 dana odmaranja.

U hotelima sa četiri zvezdice taksa će biti sedam evra dnevno, tako da će cenu desetodnevnog najma sobe praktično podići za 70 evra.

Turistička taksa za boravak u hotelima sa pet zvezdica biće podignuta sa četiri na 10 evra dnevno, na osnovu čega će letovanje biti skuplje za 100 evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading