EP PODRŽAO ZAKON O "PRAVU NA POPRAVKU" Ovo se odnosi i na bicikle
Foto: EPA/EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu usvojeno je "pravo na popravku" proizvoda sa 590 glasova "za", preneo je Euraktiv.

Zakon, koji je Komisija EU prvi put predstavila u martu, ima za cilj da podrži ciljeve Evropskog zelenog dogovora povećanjem podsticaja za cirkularnu ekonomiju, kako bi za potrošače popravka postala privlačnija opcija od zamene.

Međuinstitucionalni pregovori sa Savetom trebalo bi da počnu 7. decembra.
U oktobru je vodeći Komitet za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) usvojio svoj stav o direktivi o "pravu na popravku".

Pored obezbeđivanja povoljnih uslova za nezavisno tržište popravki i sprečavanja proizvođača da potkopaju popravke kao atraktivan izbor, pozicija IMCO je, takođe, na bicikle proširila kategoriju proizvoda za "pravo na popravku". 

Kako bi podstakla izbor za popravku, parlament je uveo dodatni jednogodišnji garantni rok na popravljenu robu, kada istekne minimalni garantni rok, kao i mogućnost zamene proizvoda tokom popravke ukoliko popravka traje predugo.

Štaviše, Skupština namerava da uvede pravilo da tržišni organi mogu da intervenišu i snize cene rezervnih delova na realan nivo.

Da bi se osiguralo da operativni sistemi pametnih telefona nastave da rade nakon što ih poprave nezavisni serviseri, parlament nastoji da spreči praksu proizvođača telefona da pokreću zatvoreni sistem koji ograničava pristup alternativnim uslugama popravke, prenosi Tanjug,

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading