Beograd
Foto: Shutterstock

Tokom protekle godine ubedljivo najviše kuća u Srbiji, prodato je van Beograda, u Subotici, oko 1.200, a ovaj grad je i u 2023. zadržao prvo mesto po broju kupoprodaja ovog tipa nekretnina i za prvih šest meseci su prodate 564 kuće.

Velika potražnja je bila i za kućama u Zrenjaninu, a nove vlasnike je dobilo 425 objekata. U vrhu liste su i Novi Sad sa 377, ali i Šabac sa 244 prodate kuće. U top deset su i Sombor, Kragujevac, Bečej, Pančevo, Sremska Mitrovica i Kikinda. U svim ovim gradovima je u prvoj polovini prodato više kuća nego u bilo kojoj beogradskoj opštini.

U prvoj polovini godine najskuplja kuća u Srbiji je prodata na Savskom vencu za 4,8 miliona evra. Ipak, ukupno je na ovoj opštini prodato samo 25 kuća, koje su uglavnom bile luksuzne vile, a najjeftinija je plaćena 160.000 evra. U beogradskim opšinama najveći promet kuća beleže Obrenovac sa 153 prodate kuće i Zvezdara i Voždovac sa po 126 prodatih objekata.

Trenutno na specijalizovanom sajtu za oglašavanje nekretina 4zida u ponudi ima više od 13.000 oglasa za prodaju kuća u Srbiji od čega se petina odnosno oko 2.500 oglasa odnosi na Beograd.

Vlasnik agencije "Sold Su nekretnine“ Dejan Graovac kaže za 4zida da u samom centru Subotice ima manje kuća na prodaju i da takve objekte najčešće kupuju investitori za izgradnju stambenih zgrada, dok se kupci koji žele u njima da žive odlučuju za delove grada van centra.

OVAJ GRAD JE REKORDER U BROJU KUPLJENIH KUĆA, A NIJE BEOGRAD: Neki kažu najlepši u Srbiji!

Grad Subotica

 

 

"Cene kvadrata kuća u Subotici se kreću u opsegu od 200 do oko 1.000 evra po kvadratnom metru u zavisnosti od lokacije i kvaliteta objekta. Najtraženiji su delovi grada koji su blizu centra: Novi grad, Kertvaroš, Teslino naselje i Željezničko naselje. Za ovu kalendarsku godinu je karakteristično da je ponuda srazmerna potražnji, čak je možda za nijansu veća“, kaže Graovac.

On napominje da je ponuda stanova u novogradnji dobra, da se grade nove zgrade, ali ne u toj meri kao prethodne dve godine i dodaje da su cene stanova u novogradnji u fazi stagnacije sa tendecijom rasta u sledećoj godini, dok cene kuća već neko vreme stagniraju.

Na tržište nekretnina na teritoriji Subotice uticala je i veća potražnja za kućama u selima koja je porasla sa pojavom pandemije. Iako je interesovanje kasnije blago smanjeno i dalje je veće nego pre pandemije. Najjeftinije kuće u Subotici na selu se u okolini tog grada mogu ponekad naći i za 10.000 evra, a najskuplje koštaju i više od 200.000 evra. Najskuplje kuće su, kako navodi Graovac, najčešće bile u mestima Bački vinogradi, Hajdukovo i Horgoš, a uglavnom je uz njih išao veći komad obradivog zemljišta ili voćnjak.

U Zrenjaninu su najtraženiji delovi grada 4. juli, Lesnina i naselje Bagljaš, a Danijela Radovančev, iz agencije „Gsigma nekretnine“ kaže da su cene u rasponu od 300 do 1.000 evra po kvadratu. Ponuda je trenutno veća od potražnje, pa potencijalni kupci mogu da biraju. I na teritoriji Zrenjanina je interesovanje za kuće u selima poraslo u proteklih nekoliko godina.

"Najjeftinije kuće kreću se od 12.000 evra, a najskuplje su spratne i sređene kuće od čvrstog materijala, koje se prodaju u rasponu od 50.000 do 100.000, a nekada se pojavi i nekretnina kao što imamo u Čenti, porodičnu kuću-hostel za 450.000 evra“, kaže Danijela Radovančev.

Ona napominje da se u Zrenjaninu u narednih nekoliko godina očekuje i završetak izgradnje oko 5.000 stanova iz novogradnje.

Šabac je poslednjih meseci dospeo u sam vrh kada je u pitanju potražnja za kućama, a vlasnica agencije "Kolumbo“ Zorica Đokić kaže da su cene dostigle visoke nivoe, jer prodavci najčešće poistovećuju cenu kvadrata stana sa cenom kvadrata kuće.

"Kod nas u agenciji za posredovanje se drugačije procenjuju cene kuća. Na cenu utiče više parametara kao što su lokacija, veličina placa i godina gradnje, tako da se cena po kvadratu ne određuje po lokacijama, jer je svaka kuća za sebe iako se nekad nalaze jedna pored druge. Može se reći da su u poslednje vreme najtraženiji Centar i Živinarnik, deo oko Velikog parka-Kamičak i deo oko Malog parka-Kamenjak“, navodi Zorica Đokić.

Trend rasta potražnje za kućama na selu je prisutan i u okolini Šapca, gde se i dalje može pronaći nekretnina za 10.000 evra, ali dostižu i vrednost veću od 100.000 evra.

"Najskuplje kuće su u selima u okolini Šapca gde je prošla gradska voda, kanalizacija i gde postoje priključci i asfaltni put. U gradu se podjednako prodaju i stare kuće na čak i manje atraktivnim lokacijama radi gradnje stambenih zgrada, kao i kuće za stanovanje na svim lokacijama“, kaže Zorica Đokić za n1.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading