stan
Foto: Alo/shutterstock

Stambene nekretnine na prodaju su u trećem kvartalu od prethodnog pojeftinile za prosečnih 1,9 posto i za 6,3 posto godinu-na-godinu, navodi VDP u izveštaju predstavljenom u petak, piše DPA.

Cene su u drugom kvartalu pale za zaprepašćujućih skoro 10 posto godinu-na-godinu, najviše od 2000. Statistički podaci za treći kvartal još nisu gotovi. VDP uključuje najvažnije finansijske institucije u Njemačkoj, poput Deutsche banke, Commerzbanku, pokrajinske državne banke i velike štedionice.

Novi podaci i peti uzastopni kvartal cijena u recesiji ukazuju da će stabilizacija tržišta nekretnina trajati duže nego što se očekivalo. Isto vredi i za poslovni prostor.

“Dugo se čeka oživljavanje tržišta,” rekao je direktor VDP Jens Tolkmit.

VDP Indeks cena nekretnina zasniva na transakcijama više od 700 banaka i precizniji je od analiza baziranih na oglasima, jer te cene su podložne promeni pri pregovorima prodavaca i kupca.

Ekonomisti pad cena pripisuju slabijoj potražnji, koja je pak, posledica kupcima obeshrabrujuće skupljeg finansiranja i troškova gradnje.

Nekretnine su pojeftinile i u sedam najvećih njemačkih gradova, usprkos oskudnoj ponudi, za 1,3 posto kvartalno i 5,7 posto za godinu: Najviše u Frankfurtu, 9,1 i najmanje u Berlinu, 4,7 posto.

Manjak stambenog prostora se reflektira na tržište izdavanja, gdje su cijene iz trećeg kvartala bile oko 5,8 iznad onih od godinu dana ranije.

“Sve izraženiji manjak stambenog prostora i ogromna potražnja podgrijavaju cijene zakupa”, rekao je Tolkmit.

Posebno je, međutim, oštar pad cene komercijalnih nekretnina, koje su u trećem kvartalu pojeftinile međugodišnjih 10,6 posto. To je prvi put u Njemačkoj od 2009. da je poslovni prostor više pojeftinio od stambenog.

Cene na tom tržištu potiskuju trend rada od kuće i oštriji propisi o energetskoj efikasnosti. Nadalje, objekti maloprodaje gube na atraktivnosti zbog rasta online trgovine i recesije potrošnje pod pritiskom inflacije.

(Poslovni.hr)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading