grejanje
Foto: Profimedia/Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

S obzirom na bliži dolazak hladnijeg vremena, mnogi traže načine kako da održe svoje domove toplim bez značajnih troškova grejanja. Nataša Bertjum, ekspertkinja za ovu oblast, otkriva pet jednostavnih trikova koji mogu pomoći da ostanete topli, a da ne preplavite račune za energiju.

Upotrebite jastučiće za vrata

Jastučići za vrata, poznati kao "zmije za vrata" ili "zaštita od promaje", mogu efikasno sprečiti protok hladnog vazduha ispod vrata i očuvati toplotu u sobi. Možete ih kupiti ili napraviti sami jednostavno punjenjem dugih tkanina graškom ili pirinčem i postavljanjem duž vrata gde je promaja problem.

Smanjite termostata

Podešavanje termostata na nižu temperaturu, recimo 18 stepeni, može značajno smanjiti račune za energiju. Ovo je posebno korisno ako imate kondenzacijski kotao, jer održavanje radijatora na temperaturi od 60 stepeni ili niže poboljšava njihovu efikasnost.

Izoilujte cevi

Izolacija cevi u vašem domu može sprečiti gubitak toplote i smanjiti potrošnju energije. Osim toga, pomaže i u sprečavanju zamrzavanja i pucanja cevi tokom hladnih perioda. Upotreba penaste izolacije za cevi je pristupačna opcija i možete je jednostavno sami postaviti.

Dodajte kontrolne ventile radijatorima

Ugradnja radijatorskih ventila i termostata može doneti značajne uštede na godišnjem nivou, prema Energy Saving Trust. Pametni ventili su takođe opcija i mogu se povezati s pametnim termostatima za dodatne uštede.

Ne prekrivajte radijatore

Pazite da nameštaj, kao što su kauči, ne prekriva radijatore, jer to može sprečiti protok toplote u sobi i uzrokovati hladnoću. Ovo može dovesti do nepotrebne potrošnje energije i dodatnih troškova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading