ŽELITE SAUNU U STANU ILI KUĆI? Iznenadiće vas iznos koij je potreban! Nije samo za dubok džep
Foto: Shutterstock

Ni ne čudi onda da je u našoj zemlji primetna velika ekspanzija gradnje sauna, i taj trend je u uzlaznoj putanji, kako otkriva za portal eKapija Milan Delić, koji radi u kompaniji koja se, između ostalog, bavi ugrađivanjem sauna.

- Preduslov za saunu u stanu ili kući je postojanje izlaza za ventilaciju i dovoljan napon struje. Gabariti stana i kuće nisu presudni za saunu, a proces izgradnje je zahtevan samo ako se ona radi u kosim delovima – ističe Delić.

Budući da se prilikom korišćenja nekih vrsta saune savetuje naizmenično tuširanje, prednost je postojanje kupatila ili tuša u blizini. Sagovornik napominje da se u kuće mogu ugraditi sve vrste sauna, od finske, preko bio, do IC saune. Finska sauna, poznata i po nazivu suva sauna, je prostorija od drveta sa temperaturom vazduha oko 90°C i sa niskom vlažnošću vazduha koja iznosi od 10 do 15 %. Izvor zagrevanja je grejač na struju koji je okružen vulkanskim kamenjem.

Bio sauna je moderna alternativa finskoj sauni i dizajnirana je da bude pogodnija ljudima kojima ne prijaju visoke temperature.

Niža temperatura, do 50°C krasi i infracrvenu saunu gde izvor toplote nije toplo kamenje, već toplotne ploče i šipke koje emituju infracrvene zrake, a koje su postavljene unutar drvenih zidova u sauni. Upravo se infracrvene saune neretko preporučuju za stan jer se brzo zagrevaju, koriste manje električne energije nego tradicionalne.

Parno kupatilo, s druge strane, znatno je zahtevnije.

- Minimalne mere za finsku, bio ili kobi saunu su 160x150, a za IC saunu 150x100. Parno kupatilo zahteva mnogo više ulaganja i tehničkih stvari. Cena ugradnje saune ili parnog kupatila zavisi od izbora materijala i opreme, lokacija i drugih faktora. Najpovoljnija sauna se kreće oko 250.000 RSD, dok najskuplja može da ide i do 2.000.000 RSD. Sauna se održava brisanjem sedalnih delova ASEPSOL sredstvom i na dve godine se premaže danskim uljem. Ceo trošak je 12.000 RSD – kaže Delić.

U određenim delovim sveta nije retkost da čak i skromniji stanovi poseduju saunu. Stara finska izreka kaže "Prvo napravi stan, a onda saunu", a po nekim statistikama, trećina sauna na svetu nalazi se upravo u ovoj zemlji. Saune su popularne i u ostalim skandinavskim zemljama, a i kod nas je shvatanje o blagodetima saune sve prisutnije, primećuje sagovornik.

- Generalno se sauna vezuje za ljude sa dubljim džepom, ali nije samo privilegija bogatih. Radili smo saune za osobe koje rade u pogonima, ali znaju koji efekat dobijaju korišćenjem saune – zaključuje sagovornik eKapije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading