kuća
Foto: Shutterstock/Shutterstock

No, za većinu ljudi najam ili čak kupovina stana samo je san za koji više ne veruju da će se ostvariti nakon brojnih bezuspešnih potraga.

Uz manjak ponude, veliku ulogu igraju i povećane cene, a posebno visoke kamate: za mnoge stambene zajednice ulaganje u stambenu izgradnju ili više nije u planu ili bi se kirija morala povećati u tolikoj meri da to više sebi ne može da priušti prosečno domaćinstvo.

Situacija u ruralnim područjima je drugačija nego u Berlinu ili drugim velikim gradovima. Ovde stanodavci navode da ne mogu da pronađu stanare za najbolje stanove poput bavarskog područja – iako je, za razliku od Berlina, infrastruktura odlična, piše Fenix magazin.

“S trenutnim cenama nekretnina i kamatnim stopama, neko ko želi da kupi stan od 80 kvadrata u velikom gradu mora da zarađuje između 8.000 i 10.000 evra mesečno. To niko ne može da priušti”, rekao je generalni direktor Glavnog udruženja nemačke građevinske industrije nemačkim medijima.

U prvih osam meseci ove godine prodaja u građevinarstvu bila je realno 4,0 posto manja nego u istom razdoblju lani, a u stanogradnji čak 10,8 posto. Nema poboljšanja na vidiku.

„Situacija na tržištu nekretnina postaje sve gora. Građevinski projekti moraju biti odobreni pre primanja narudžbina, a broj odobrenja pada već mesecima. U idućoj godini politički cilj od 400.000 novih stanova biće, dakle, daleko promašen, a verojatno se neće izgraditi ni 200.000 stanova”, smatra generalni direktor.

Kritikuje i nečinjenje državne vlade i optužuje je za postavljanje pogrešnih prioriteta: “Ne razumem kako država može da troši novac na toliko stvari, dok postoji pretnja od neuspeha po pitanju stanogradnje. Ovo bi moglo da dovede do ozbiljne društvene krize – ako osnovno pravo na stanovanje više ne može biti zagarantovano.”

Prema njegovom mišljenju, kad bi postojala volja, iduće godine bi moglo da se izgradi više desetina hiljada stanova, te bi u tom slučaju najamnine mogle da iznose 10 ili 12 evra umesto 20 evra po kvadratu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading