Infostan račun
Foto: Printscreen/FOTO TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

JKP "Infostan tehnologije" od danas počinje reprogramiranje duga komunalnih usluga, pa će građani koji imaju dugovanja moći da se prijavljuju narednih šest meseci, sve do kraja aprila iduće godine.

Na pitanje da li je poznato kolika su dugovanja prema Infostanu i koliki procenat Beograđana ima dug, direktorka sektora naplate u “Infostanu” Lidija Gligorić je rekla za Tanjug da je procenat naplate preko sistema objedinjene naplate izuzetno visok, oko 95 odsto, a da se za korisnike koji redovno ne plaćaju račune, pokreće postupak prinudne naplate.

- Postoji jedna grupa korisnika koji ili ne plaćaju račune ili nemaju dugovanje ili imaju niska dugovanja, ili su ih neke životne okolnosti dovele do toga da su im se nagomilala dugovanja. Takođe, postoji slučaj da kod preminulih osoba naslednici preuzimaju ta dugovanja. To su oni korisnici kojima bi ovaj reprogram pomogao u rešavanju svih tih zaostalih dugovanja - rekla je ona i navela da građani koji imaju dug mogu da dođu u bilo koju ekspozituru da popune zahtev i da se raspitaju o dugovanjima i koliko bi taj dug iznosio nakon otpisa kamate i dela glavnice, nakon čega mogu da potpišu ugovor ukoliko su saglasni sa svim.

Kada je reč o broju rata za plaćanje, Gligorić je navela da opšta kategorija korisnika može da otplaćuje dug kroz jednu, tri, šest ili 12 rata i da to zavisi od njih.

Kada je reč o povlašćenim kategorijama korisnika, odnosno penzionerima i socijalno ugroženim ljudima, broj rata može da bude i do 60.

Kazala je da su reprogramom duga obuhvaćeni i korisnici za koje već postoje pokrenuti postupci prinudne naplate.

- Ta dugovanja ulaze u ukupan iznos dugovanja za reprogramiranje duga. Svi postupci prinudne naplate nakon zaključenja ugovora o priznanju i otplati na rate se obustavljanju i vaša obaveza kao korisnika jeste da poštujete odredbe novog ugovora o reprogramu, ukoliko ih ne poštujete pokrenuće se novi postupak prinudne naplate - objasnila je Gligorić.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading