banka
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Prema najnovijem istraživanju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, kompanije širom Nemačke su u ozbiljnom problemu jer im banke sve teže odobravaju kredite.

"Banke postepeno povećavaju kamatne stope na kredite i nerado ih odobravaju", komentarisao je šef istraživanja IFO Klaus Volrabe.

Zbog takvih dešavanja kompanije su uglavnom zabrinute, pri čemu 31,5% pripada firmama koje se bave pružanjem usluga i 27,7% firmi u sektoru proizvodnje izražava nezadovoljstvo oprezom banaka.

Sa posebnim izazovima suočavaju se specifične industrije - gotovo 40% proizvođača električne opreme izražava teškoće u dobijanju kredita, dok je situacija slična i za 31,6% proizvođača mašina i opreme, te 31% kompanija u sektoru stanogradnje.

Ovo je izazov i za trgovce na malo, s obzirom na smanjenu potrošnju njihovih mušterija. Ovo smanjenje potrošnje direktno utiče na pristup kreditima, s 28,2% kompanija u maloprodaji koje navode oprez banaka prilikom odobravanja zajmova.

Ove promene u bankarskom pristupu ostavljaju traga na različitim sektorima privrede, a kompanije se sada suočavaju s potrebom prilagođavanja novim uslovima finansiranja kako bi održale svoje poslovanje na tržištu.

Nemačka ekonomija ušla u recesiju

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, objavljenim početkom meseca, nemački bruto domaći proizvod (BDP) je smanjen 0,3 odsto u prva tri meseca ove godine. Tome je prethodio pad u poslednjem tromesečju prethodne godine, kada je nemački BDP smanjen 0,5 odsto.

Recesija se najčešće definiše kao stanje ekonomije posle dva uzastopna kvartala sa smanjenjem ukupne proizvodnje.

Zaposlenost u Nemačkoj jeste porasla u prvom kvartalu, a inflacija smanjena, ali će više kamatne stope i dalje negativno uticati na potrošnju i investicije, rekla je analitičarka Franciska Palmas, iz londonskog centra Kapital Ikonomiks.

Palmas je navela da je Nemačka imala "ubedljivo najlošiji" rezultat među vodećim ekonomijama evrozone u poslednja dva kvartala i predvidela dalje slabljenje najveće evropske ekonomije.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading