KOBNA JE BILA PREPISKA U GRUPI: Balkanac u trenu ostao bez 20.000 evra
Shuterstoock

Splitska policija je zabeležila novu internet prevaru, u kojoj je 66-godišnjak ostao bez više od 20.000 evra, koje je zbog ulaganja u kriptovalute uplatio u tzv. virtuelni novčanik, piše Poslovni dnevnik.

Policiji je prijavio da je nepoznata osoba njegov broj mobilnog stavila u grupni razgovor mobilne aplikacije za dopisivanje, te da su ga u tom razgovoru "uverili u mogućnost zarade putem ulaganja u rudarenje kriptovaluta".

On je, potom, uplatio novac u virtuelni novčanik, a nakon nekog vremena je shvatio da je novac nestao iz tog virtuelnog novčanika i da je prevaren za više od 20 hiljada evra.

U tom slučaju, policija sprovodi kriminalističko istraživanje.

"Kako ne bi postali žrtva ovakvog ili sličnog kaznenog dela, građanima savetujemo da budu vrlo oprezni u onlajn transakcijama, da prethodno provere kome uplaćuju svoj novac i da ne ustupaju svoje lične podatke nepoznatim osobama, odnosno da ne dele broj kartice ili lozinku za onlajn bankarstvo", poručuju iz policije.

Podsećaju i na projekt "SafetyNet-Bitka za sigurnost" koji važi u Hrvatskoj, jer žele da 2023. bude godina sigurnijeg interneta. Jedan od ciljeva tog preventivnog projekta je osvestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim delima iz domena sajber kriminalistike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading