novac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Fond za mlade talente Republike Srbije raspisao je Konkurs za stipendiranje 500 najboljih studenata drugog i trećeg stepena studija na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2023/24 godinu.

Kako je danas saopštio Fond, konkurs za ovu pomoć države je otvoren za prijave do 1. novembra.

Predviđeno je stipendiranje do 500 najboljih studenata, koji će biti rangirani u skladu sa Listom vodećih svetskih univerziteta, a koju čini prvih 500 vodećih univerziteta sa važeće Liste Academic Ranking of World Universities Šangajska lista i Lista visokoškolskih ustanova iz oblasti umetnosti, koja se može pronaći na zvaničnom sajtu Fonda.

Kako se navodi, novina u ovogodišnjem Konkursu je dodatno stipendiranje pet najboljih studenata iz oblasti medicinskih nauka u okviru stipendije Medicina za generacije u bruto iznosu od po 10.000 evra, koje donira kompanija Novo Nordisk.

Stipendija je posvećena danskom naučniku dr Augustu Krogu, dobitniku Nobelove nagrade i osnivaču kompanije.

Takođe, novina je i da na Konkurs mogu da se prijave kandidati koji su osnovne studije završili u inostranstvu, ukoliko im je diploma nostrifikovana u Srbiji.

Fond za mlade talente se nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i tokom 15 godina postojanja dodeljeno je više od 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola.

Sveobuhvatna reforma Fonda sprovodi se na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i uz podršku Fondacije Westminster Foundation for Democracy, navodi se u saopštenju.

Svi kandidati mogu se prijaviti elektronskim putem, korišćenjem usluge eTalenti, na portalu eUprava, za šta je neophodno da poseduju aktivan nalog na eUpravi i da budu prijavljeni preko ConsentID mobilne aplikacije.

Za instaliranje te aplikacije potrebno je preuzeti parametre u najbližoj ekspozituri Pošte ili u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, ukoliko se kandidat nalazi u inostranstvu.

BONUS VIDEO

@alo_portal Beograđani sa decom pale sveće za ubijene Srbe #alo #alodnevnenovine #hram #beograd #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading