rak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Švajcarci su izašli na večeru u otmeni riblji restoran Gente di Mare na Sardiniji i naručili jastoga u katalonskom stilu s linguinima. Kad joj je živo stvorenje doneseno na sto, turistkinja je odlučila da ga pusti u more pre nego što su kuvari dobili priliku da ga skuvaju, piše Daily Mail, prenosi Jutarnji list. 

- Prvo sam mislio da se šali. Kad sam shvatio da pokušava da učini dobro delo i koliko je radosna i uzbuđena, i ja sam bio dirnut. Bila je stvarno oduševljena što je jastogu spasila život - rekao je Antonio Fasolino, suvlasnik restorana koji je svedočio ovom bizarnom trenutku.

Dok je detaljno prepričavao događaj, Antonio je rekao da je uzeo jastoga iz akvarijuma i otišao u kuhinju da ga izmeri. Paru je rekao da je težak  gotovo dva kilograma, što košta 200 evra. Jastoga je stavio u prozirnu kantu pored stola. Turistkinja je postavila pitanje hoće li se jastog povrediti ako ga baci sa visine, a prisutni su je uverili da će životinja biti OK. Kad ga je bacila, jastog je srećno otplivao u novostečenu slobodu.

Inače, još je jedan jastog spasen iz lonca, a njemu se posrećilo po drugi put. Name, isti ribarski brod ulovio ga je dva puta u dve godine. Ogromni jastog, za kog veruju da je star oko 80 godina, prvi put je ulovljen 2021. godine na južnoj obali Velsa. Neimenovani ribolovac ulovio ga je tad sasvim slučajno na mamac za lignje, ali ga je zbog starosti vratio u more.

Dve godine kasnije, ulovio ga je Džošua Hern koji je takođe odlučio da ga pusti. Da se radi o istoj životinji potvrdio je očevidac koji je primetio da jastogu nedostaje vrh noge koji je verovatno izgubio u borbi s drugim jastogom. Procenjuje se da je težak oko 4,5 kilograma.


PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading