PROIZVOĐAČI NAJAVLJUJU SKUPLJU SVINJETINU "Sada ćemo morati da uvozimo, a pitanje je odakle"
EPA/Rayner Pena

U kojoj meri će to biti, znaće se nakon sezone klanja u narednim mesecima, rekli su oni za Tanjug i ukazali da su cene svinjskog mesa skočile i u Evropi.
Milićević je rekao da je problem u tome što je eutanazirano mnogo zdravih svinja koje su se našle u zaraženom području.

"Problem je što je mnogo zdravih svinja eutanazirano, a nije iskorišćeno, iako je to meso bezbedno za ishranu. Nažalost 90 odsto zdravih svinja je eutanazirano, a moglo je da se iskoristi. Mi smo izašli sa predlogom da Vlada otkupi to za robne rezeverve, jer sada ćemo morati da uvozimo svinje, a pitanje je odakle", rekao je Milićević za Tanjug.

Cena svinjskog mesa u Evropi skočila je sa 2,7 na 3,7 evra po kilogramu, dodaje on, i vrlo je izvesno da će biti i veća.

Marčetić ističe da on nije imao bolest na svojoj farmi, ali da se ponašao u skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i smanjio proizvodnju, kako bi se smanjila populacija svinja.

"Ja sam spao na 50 odsto proizvodnje. Preporuka je bila da smanjimo proizvodnju, a ja se ponašam u skladu sa tim merama. Dodatni problem je taj što ja ne mogu da prodajem moju prasad, mora da dođe veterinar i uradi analize krvi, a rizik je da mi on donese bolest. Meni je dnevna potreba hrane za svinje oko 20.000 dinara, to je ogroman trošak, a ništa ne proizvodimo", rekao je Marčetić.

On je ocenio da država ne može mnogo da pomogne, i da "država nije donela ovu bolest", ali da može da pomogne.

"Mi smo svinjari, svi proizvođači, u velikim kreditima. Naše farme su moderne i skupe od 700 do 1,5 miliona evra investicije. Bilo bi dobro da nam država izađe u susret, da razgovara sa bankama da dobijemo moratorijum odlaganje kredita. Mi 6 meseci ne radimo", rekao je Marčetić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Србислав

16.09.2023 19:48

Дижите колико хоћете ја је неу куповати! Продајте онима који не могу без ње а њих ће бити све мање и мање.