grčka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

''Meštani uživaju u miru ovde, tako da ne želimo da plažu zauzmu kompanije koje brinu o novcu, a ne o prirodi i atmosferi. Ne želimo da plažu okupiraju suncobrani i ogromni, zaista ogromni kreveti koji nemaju nikakve veze sa jednostavnošću ostrva'', rekao je jedan od učesnika pokreta Ronit Nešer sa Parosa.

Plaže u Grčkoj predstavljaju javni prostor, ali sve veći broj firmi dobija dozvole da na njima iznajmljuje ležaljke i suncobrane koje postavljaju duž jednog dela plaže.

''Plaže su bile toliko pune nameštaja da mnogi ljudi koji nisu želeli da sede na krevetu ili u stolici, više nisu imali drugog mesta za sunčanje'', rekla je jedna od organizatora pokreta Eleni Adrijanopulu.

Demonstranti kažu da cene za dve ležaljke i suncobran često idu do 100 evra po danu, a da se u mnogim slučajevima firme šire daleko izvan dogovorenog područja plaže, ostavljajući malo prostora za one koji žele da stave peškir i da se sunčaju besplatno.

"Dolazimo ovde mirno. Samo želimo da vas obavestimo da pokušavamo da povratimo svoje pravo na slobodan pristup našim plažama", rekao je jedan od demonstranata preko razglasa dok je prolazio kroz redove ležaljki na plaži Marčelo na Parosu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading