REKORDNE BRUTO DEVIZNE REZERVE NBS Na kraju jula iznosile 23 milijarde evra
Foto: privatna arhiva

U toku jula bruto devizne rezerve povećane su za 549,2 miliona evra. Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 181 odsto i 6,2 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je u saopštenju.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 18,937 milijardi evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca. U odnosu na kraj juna bile su više za 757,9 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u julu prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 775,0 miliona evra).

Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 144,1 miliona evra. Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u nešto većem neto iznosu od 234,6 miliona evra, što je karakteristično za početak tromesečja (nasuprot velikom izdvajanju devizne obavezne rezerve krajem tromesečja, što je bio slučaj i u junu), kao i ostalih deviznih plaćanja za izmirivanje obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 161,0 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno je uticao i pozitivan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 25,7 miliona evra i u najvećoj meri je rezultat povećanja cene zlata za oko 3,1 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,2 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 555,7 miliona evra i bio je za 184,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.584,1 miliona evra. U julu vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu kupila 595 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 2.455 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading