Koliko Putin troši na vojsku?
Foto: Printscreen/Foto: Alo/ilustracija/EPA

Vladin dokument je otkrio da je Moskva udvostručila svoj budžet za odbranu, pa sada, nakon podizanja maksimalne starosne granice za regrutaciju sa 27 na 30 godina, budžet iznosi više od 100 milijardi dolara, prenosi Njuzvik .

Ruski ekonomista je za Njuzvik rekao da je potrošnja Moskve čak i veća od toga. Detalji potrošnje po privrednim sektorima se više ne objavljuju, ali podaci koje je objavio Rojters pokazuju da su potrošnja na odbranu u prvih šest meseci 2023. iznosila 5,59 biliona rubalja (58 milijardi dolara), ili 37,3 odsto ukupne potrošnje za taj period.

Moskva je u prvoj polovini ove godine potrošila na odbranu 12 odsto više novca od ukupnog iznosa koji je planirala da potroši u celoj 2023. godini.

Rojters je izvestio da je u dokumentu procenjena godišnja potrošnja na odbranu na 101 milijardu dolara, ili trećinu ukupne potrošnje, što je najveći deo vojnog budžeta Rusije u poslednjih deset godina.

Rusija se ekonomski oporavlja

Porast industrijske proizvodnje od rata pomaže u skromnom oporavku Rusije ove godine, ali je budžetski deficit oko 28 milijardi dolara, delimično pogođen padom izvoznih prihoda. S obzirom da Moskva troši više novca na odbranu, deficit bi mogao da se poveća, što bi naštetilo drugim sektorima i privatnim investicijama.

– Ruska vojna potrošnja vrtoglavo raste, veća od cifara koje prenosi Rojters. Vlada mora da potroši ogromne sume da plati vojsku jer je malo dobrovoljaca koji su spremni da se bore protiv Ukrajine besplatno, rekao je Boris Grozovski , ruski ekonomski ekspert iz istraživačkog centra Vilson centra.

Ruski vojni kompleks radi prekovremeno kako bi zadovoljio potrebe vojske za oružjem i opremom, što je takođe glavni faktor ekonomskog rasta. Još jedan pokretač ekonomskog rasta su ogromne plate koje vojnicima isplaćuju država i privatne vojske. Ova sredstva koriste vojne porodice iz regiona za otplatu dugova, kupovinu automobila, renoviranje stanova, kupovinu nameštaja i slične troškove.

Grozovski očekuje da će ruska vlada morati da poveća poreze, pa će velike kompanije biti više oporezovane na dobit, odnosno da će morati da sufinansiraju privatne vojne jedinice kako bi smanjile javnu potrošnju.

Pre podizanja zakonske starosne granice za regrutaciju, svi vojno sposobni muškarci između 18 i 27 godina morali su da služe jednu godinu vojnog roka. Ruski parlament usvojio je zakon prema kojem od 1. oktobra muškarci koji se ne pojave na regrutaciji moraju da plate 315 dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading