MEDICINSKIM SESTRAMA RASTU PLATE Bolje zarade za sve u zdravstvu od 1. septembra
Rina

 Računica pokazuje da će zato medicinske sestre i tehničari imati povišicu od oko 10.000 dinara, pa će im plata iznositi oko 64.112 dinara u septembru, a nakon drugog povećanja dostići će oko 74.402 dinara.

- Država će sve učiniti da bude dobro i još bolje, iako je ekonomska kriza izazvana kovidom i situacijom u Ukrajini i Rusiji otežala svima pa i nama. Naravno da ćemo obezbediti još bolje uslove i nagrade, kako za lekare tako i za medicinske sestre i tehničare - izjavio je nedavno Mirsad Đerlek za "Blic".

Prema zvaničnim podacima, medicinskih sestara i tehničara u Srbiji ima ukupno 59.128. Na njihove plate utiče više različitih faktora, a novo povećanje plata u zdravstvu se odnosi na osnovu zaradu. Zato oni koji su zaposleni u domovima zdravlja dobijaju izračunatu povišicu od oko 10.000 dinara, dok će oni koji rade na specijalizovanim odeljenima ili na primer u operacionim salama, dobiti nekoliko hiljada više.

Medicinske sestre i tehničari u domovima zdravlja

Aktuelna zarada: 64.112 dinara
Plata sa septembarskim povećanjem: 67.638 dinara
Plata sa povećanjem u decembru: 74.402 dinara

Medicinske sestre i tehničari: Intenzivna nega, hitna pomoć, psihijatrija, radiologija...


Aktuelna zarada: 69.102 dinara
Plata sa septembarskim povećanjem: 72.906 dinara
Plata sa povećanjem u decembru: 80.183 dinara

Medicinske sestre i tehničari: Poslovi nege pacijenata

Aktuelna zarada: 66.706 dinara.
Plata sa septembarskim povećanjem: 70.431 dinar
Plata sa povećanjem u decembru: 77.475 dinara

Šta se gleda kada se određuje plata u zdravstvu?

Određivanje plate zdravstvenim radnicima je kompleksno i postoje određeni pravilnici, ali nekoliko stavki je ključno: Radni staž, stepen stručne spreme, vrsta radnog mesta, šefovski dodatak...

- Gleda se najpre radni staž: da li ste počeli da radite juče ili pre deset godina, a svaka godina radnog staža donosi uvećanje od 0,4 odsto - objasnio je Milan Filipović iz Sindikata za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu za "Blic biznis".

Dodao je da se zatim gleda i stepen stručne spreme: da li je srednja ili viša stručna sprema, da li radi u primarnu ili sekundaru, pa da li ima neki veći koeficijent ili šefovski dodatak. - Bitno je naravno i radno mesto: da li je to operaciona sala ili odeljenje, i tako dalje - rekao je Filipović.

Veće plate i za lekare

U okviru najava o povećanju plata u zdravstvu i javnom sektoru, između ostalog, rečeno je da će biti povećane plate i lekarima za oko 10-11 odsto u januaru.

- Za lekare i za ceo drugi javni sektor, vojsku, policiju, administraciju, mi verujemo da ćemo imati snage za povećanje od oko 11 odsto - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Poslednje povećanje u zdravstvenom sektoru je bilo u januaru i iznosilo je 12,5 odsto. Lekarima u domovima zdravlja osnovna plata je tada povećana za oko 12.500 dinara, dok je specijalistima i supspecijalistima veća za 14.000-15.000 dinara.

Tako je osnovna plata lekara specijaliste iznosi 133.875 dinara, a lekara u domu zdravlja 108.000 dinara.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je ranije izjavila da je jedan od ciljeva povećanja zarada i zapošljavanja diplomaca i kovid-radnika taj "da ljudi požele da se vrate u našu zemlju i da ovde rade i da u našim klinikama imamo najbolje".

Plate medicinskih radnika u regionu

Što se tiče regiona, najveće plate lekari imaju u Sloveniji gde ona ide i do 3.000 evra, a subspecijalista može zaraditi do 4.000 evra. Zatim sledi Hrvatska, gde lekar specijalista zarađuje oko 2.797 evra, a subspecijalista 2.965 evra.

U Albaniji lekar specijalista može zaraditi oko 2.000 evra, a u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji oko 1.500 evra.

Plata medicinske sestre, odnosno tehničara u Crnoj Gori je oko 600 evra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading