DUG JE ZAO DRUG Uzeli ste kredit, ne možete da otplatite ratu, evo šta treba da uradite
Alo/ Ilustracija

Jednostavnije rečeno, svi brinu da će se dogoditi nešto nepredviđeno, pa da neće moći da banci plate na vreme ratu kredita, piše portal Kamatica.

Nijedna briga ili možda je bolje reći predostrožnost nije na odmet, naročito kada je u pitanju naš novac. Ipak, ovde postoji nekoliko stvari koje mogu da se urade kako biste sačuvali svoju kreditnu istoriju i izbegli da budete ubeleženi u Kreditnom birou.

Bilo da ste od banke kupili keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, prva stvar koju možete uraditi, ako se pojavi mogućnost da nećete moći na vreme da platite ratu kredita, jeste da porazgovarate sa svojim bankarom, objasnite mu situaciju i pokušate da zajednički nađete rešenje kako ne biste bili upisani u bazu Kreditnog biroa.

Da je dug zao drug - znamo odavno. Ukoliko dođete u situaciju da ne možete više da servisirate svoje obaveze prema banci, može se dogoditi da će kredit morati da otplaćuje vaš žirant ili će banka morati da aktivira neko od sredstava obezbeđenja kredita. Tada se može desiti da se rate kredita skidaju direktno sa plate ili penzije.

Nema razloga da dolazite u neku od ovih vrlo neprijatnih situacija, ako postane izvesno da biste mogli da kasnite sa otplatom, razgovarajte sa svojim bankarom i saznajte odgovore na ova pitanja:

Posle koliko dana se kašnjenje upisuje u Kreditni biro, kada počinje da se naplaćuje zatezna kamata i koliko ona iznosi, posle koliko dana kašnjenja banka aktivira sredstvo obezbeđenja kredita.

Dobro bi bilo da se raspitate i o mogućnostima izlaska iz ove situacije, pa bankarskog službenika pitajte i da li je možda moguće dobiti nešto od sledećeg: reprogram duga,refinansiranje kredita ili grejs period.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading