BEOGRAĐANINU TRAŽILI 11.000 ZA POPRAVKU VODOKOTLIĆA: Pa da li je to prevara?
Foto: Shutterstock

Jedan Beograđanin javio se redakciji Telegrafa revoltiran činjenicom da mu je majstor za zamenu vodokotlića tražio oko 11.000 dinara. 

Kako nam pojašnjava, majstor mu je pojasnio da je u tu cenu uračunata kupovina novog vodokotlića (obični se kreću oko 4.000 dinara), montaža je 5.000 dinara, a zanimljivo - cena za izlazak na teren, odnosno troškovi goriva zbog odlaska do prodavnice su 2.000 dinara.

Kada ga je upitao "zašto je tolika cena za gorivo, te odakle dolazi", majstor mu je odgovorio "iz Žarkova". S obzirom da smatra da je ova cena "prenapumpana", odustao je od saradnje, a mi smo kontaktirali firmu koja je navodno prosledila broj telefona svog majstora, kako bismo uvideli zašto toliko košta usluga.

vodokotlić

Foto: Shutterstock

 

 

"Zavisi koji vodokotlić stavljate"

Iz firme "Majstori Beograd" navode za Telegraf Biznis da je njihova redovna, istaknuta, cena usluge montiranja vodokotlića od 6.500 do 8.500 dinara, ali i da majstor o kojem smo im govorili - nije njihov.

- To nije istina, možda je neko u gradu prosledio, ali mi tako ne radimo. Nemamo nikoga sa brojem telefona koji počinje sa "069" i nemamo majstora iz Žarkova, možda je klijent zvao neki drugi servis - rekli su.

Na obrazloženje da je "čitalac dobio kontakt telefon majstora sa njihovog broja", te na pitanje "da li možda može da se desi da neko sa tog broja telefona 'namešta' tezge eksternim majstorima", odgovaraju odrično.

Kako pojašnjavaju, samo jedna osoba se javlja na telefon i tako nešto je nemoguće, odlučni su.

Dodatno, upitali smo ih šta sve uključuje njihovu uslugu i da li se gorivo dodatno naplaćuje. Ili pak košta više ako majstor dolazi u drugi deo grada.

- Ne menja se u zavisnosti od lokacije, usluga toliko košta. Montaža vodokotlića, sa dolaskom i donošenjem novog, materijalom, i izbacivanjem starog košta 7.500 dinara - pojašnjavaju i dodaju da u zavisnosti od proizvođača i načina ugradnje, cena može biti korigovana.

- Ovo je cena za običan vodokotlić, ako je u pitanju monoblok ili ugradni, cena ide do 8.500 dinara.

Ističu i da su cene majstorskih usluga često "na meti", a da zaboravljaju kako njihov radni dan izgleda. Upravo razlog zbog čega mnogi majstori više ne žele da se bave ovim poslom, dodaju.

- Imate negde zid koji je kao sir, nije tu samo posao 'dođeš i okačiš", imate još dva sata dodatnog posla. Dešava se i da ventil za vodu nije ispravan, pa i to mora da se menja. Cena ventila je od 2.500 do 4.000 dinara, možda crevo treba da se menja. Košta 500 dinara, da se zameni 1.000 dinara.

Dodaju i troškove koje firma ima.

- Prvo mora da se naplati oglašavanje na internetu, programer koji vodi računa o tome, zatim osoba koja radi  u call centru, posle njega materijal, registraciju automobila, kvarove... Zbog toga se navodi i sporno gorivo i dolazak, onda imate majstora koji demontira i montira. I na kraju predračun, gde se državi plati porez.

BEOGRAĐANINU TRAŽILI 11.000 ZA POPRAVKU VODOKOTLIĆA: Pa da li je to prevara?

Foto: Printscreen/instagram

 

 

Da li se procena naplaćuje?

Nedavno našoj sugrađanki su majstori naplatili i samu procenu kvara, pre nego što su naredni dan došli i da ga otklone. Iz ove firme su jasni po ovom pitanju.

- Bilo koji majstor koji ide samo na procenu nije majstor. Nije nam interes da procenjujemo i ne naplaćujemo istu. Računamo da će taj neko nas odabrati.

Podsetimo, prema Zakonu o zaštiti potrošača uvedena je važna novina kada je u pitanju naplaćivanje usluga majstora.

Prema ovom zakonu, koji je nedavno usvojen, cene usluga koje pružaju majstori kao što su vodoinstalateri, keramičari, moleri i zidari, ali i kozmetičari, frizeri, mehaničari i drugi, biće regulisane takozvanim "proračunom".

To znači da će ubuduće majstori morati da obaveste mušteriju kada cena njihovih usluga iznosi više od 5.000 dinara i da dobiju pisanu saglasnost da mušterija pristaje na to.

Šta vi mislite, da li je cena zamene vodokotlića ipak precenjena? 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading