ZAPAD U ČUDU Kako je Putinu ovo pošlo za rukom?
foto: pinterest.com

Kako je Rusija uspela da izbegne kolaps i ostvari određeni rast tokom godine, uprkos ekonomskoj blokadi od strane Zapada, biće budući primer za analitičare koji razmišljaju o tome kada sankcije imaju smisla kao sredstvo politike.

Nikolas Molder, profesor istorije na Univerzitetu Kornel specijalizovan za sankcije, na koga se izdanje poziva, smatra da pokušaj Zapada da uvede sankcije tako velikoj zemlji kao što je Rusija može biti poučan primer na duži rok.

„Veličina Rusije štiti zemlju od odsecanja od svetske ekonomije. Ona ostaje glavni izvor sirovina za naprednu ekonomiju a za zemlje u razvoju – najvažniji snabdevač hranom i đubrivom“, piše list, pozivajući se na Moldera.

Ekspert smatra da bi „brzo okretanje“ Moskve ka Aziji kao trgovinskom partneru moglo da bude od koristi za Rusiju.

Rusija je više puta izjavljivala da će se zemlja izboriti sa pritiscima sankcija koje je Zapad počeo da vrši na Rusiju pre nekoliko godina i koji nastavlja da raste. Moskva je primetila da Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh sankcija Rusiji.

U zapadnim zemljama su se više puta čula mišljenja da su antiruske sankcije neefikasne.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading