EVO KAKO DA KONKURIŠTE ZA OVU POMOĆ DRŽAVE 5 bitnih stvari o subvenciji za energetsku efikasnost
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Energetska efikasnost je u današnjem svetu sve važnija, pa je i Srbija ponudila svojim građanima subvencije za ovu oblast, kako bi podstakla građane i preduzeća da smanje potrošnju energije. Subvencije za energetsku efikasnost se koriste za izolaciju domova, instalacije energetski efikasnih uređaja, ili implementacije obnovljivih izvora energije.

Jedan beogradski medij objavio je vodič kako da u nekoliko koraka dođete do ove vrste državne pomoći:

1. Informišete se o dostupnim subvencijama - Ovo možete da učinite posetom sajtu relevantnih državnih agencija ili konsultovanjem sa stručnjacima za energetsku efikasnost. Na primer, Agencija za energetsku efikasnost pruža detaljne informacije o dostupnim subvencijama.

2. Procenite svoje potrebe - koje vrste poboljšanja energetske efikasnosti su vam potrebne. Ovo može uključivati energetsku kontrolu vašeg doma ili preduzeća.

3. Podnesite prijavu - kada znate koju vrstu subvencije želite da se prijavite, trebalo bi da popunite i podnesete prijavu. Ovaj proces može varirati u zavisnosti od specifične subvencije, ali obično uključuje popunjavanje formulara i pružanje dokaza o vašim planovima za poboljšanje energetske efikasnosti.

ŠTA JE SVE POTREBNO ZA KONKURS:

1. Popunite oflajn ili onlajn obrazac dostupan u svim lokalnim samoupravama u kome se navode tehnički podaci: osnovni podaci o objektu (starost, kvadratura), broj članova domaćinstva, način grejanja te stanje stolarije.

2. Predate predračun ponuđača radova i usluga u kome su taksativno nabrojani vrsta i način radova, vrste i količine materijala te ostali prateći troškovi - dakle, plan energetske sanacije i budući benefiti.

3. Po predaji dokumenata i njihovoj proveri posebna komisija Ministarstva energetike odlučuje o dodeli sredstava.

4. Novac se ne uplaćuje građanima već izvođačima radova sa kojima se sklopi validan ugovor o renoviranju objekta.

5. Ugovor se sklapa sa Ministarstvom energetike i ono, u bilo kom trenutku nakon završetka radova, može poslati inspekciju da proveri da li je sve urađeno prema tom ugovoru i propisima, piše Kurir.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading