SVE TEŽA SITUACIJA Nemačka teško izlazi iz recesije
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Izgleda da je nemačkoj ekonomiji teško da se izvuče iz ove recesije", dodao je Fuest, upozoravajući da podaci, koji su objavljeni u utorak, "sugerišu da smo još u recesiji."

Fuest je ovo izjavio nakon što je indeks poslovne klime pao treći mesec za redom. Merač očekivanja Ifo-a, sa sedištem u Minhenu, opao je u junu na 83,5 sa revidiranih 83,8 u julu, a to je više nego što su procenili ekonomisti u anketi "Blumberga".

Nemačka privreda zabeležila je tokom zime prvi pad posle pandemije, što je, kako tvrdi "Blumberg", posledica konflikta u Ukrajini, a u poslednje vreme i sve slabijih performansi nemačke proizvodne industrije. Fuestova analiza trajanja recesije je u suprotnosti sa prognozama ekonomista, koji smatraju da je rast ponovo nastavljen, iako sporo.

Poslovno istraživanje "Si end Pi global", objavljeno u ponedeljak, pokazalo je da se u julu u Nemačkoj smanjila aktivnost u privatnom sektoru, što je znak da opasnost od recesije i dalje postoji. Konkretno, Fuestova analiza konstatuje najbrži pad novih porudžbina u proizvodnji, od trenutka kada je, tokom 2020. godine, izbila pandemija kovida.

Prve podatke o bruto domaćem proizvodu za drugo tromesečje treba da 31. jula objavi nemački Zavod za statistiku. U međuvremenu, okruženje bi moglo da postane još nepovoljnije. Evropska centralna banka (ECB) će u četvrtak verovatno povećati kamatne stope za još 25 baznih poena, bez jasnih smernica o tome šta će dalje preduzeti, piše RT Balkan.

Fuest je rekao da bi podržao odlaganje pooštravanja.

"Bilo bi mudro zaustaviti se i sačekati da stigne više podataka pre nego što ECBponovo podigne kamatne stope", rekao je on. "Mislim da je vrlo verovatno da će upravo to da urade."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading