POSLA PUNO, A MAJSTORA NEMA Ovo je lista čekanja i cenovnik, jedna popravka košta papreno
Foto: Shutterstock

Za neke hitne popravke većina majstora se u najkraćem roku odazove na pozive, ali zbog toga može da podigne svoju standardnu cenu usluga.

Moleri

Kako navode moleri, građani koji nisu zakazali molera još zimus – do jeseni im te usluge neće biti dostupne, osim ako budu imali sreće da neko otkaže svoj termin.

Cene usluga molera u Beogradu su oko 3 evra po kvadratu za krečenje, dok za gletovanje i krečenje idu do sedam evra po kvadratu površine koja se obrađuje.

Električari

Cene električara porasle su za čak 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tako bi uvođenje nove instalacije građane koštalo oko 11 evra po kvadratu, a 12 evra po sijaličnom mestu.

Kad je u pitanju popravka postojeće instalacije ona se naplaćuje satnicom, kako objašnjavaju majstori, jer podrazumeva skidanje stare instalacije.

Sat rada električara je oko 15 evra.

Iako najskuplji među zanatlijama, električare građani ne čekaju dugo kao ostale majstore. Oni će kod vas biti za 10 do 15 dana.

Serviseri za klima uređaje

Ovih dana, najviše se traže baš oni. Servisiranje klime u Beogradu košta od 2.500 do 4.500 dinara, ali ono što može da bude mnogo veći problem je čekanje na majstora, koje može da potraje i mesec dana.

Kako majstori kažu, to su cene za klime „sedmica“, „devetka“, „dvanaestica“ koje građani najčešće koriste, dok za one nešto veće može da bude za oko 1.000 dinara skuplje.

Stolari

Zamena stolarije znatno je poskupela ove godine – čak 30 odsto u odnosu na prošlogodišnju cenu. Dobra stvar je što u većini slučajeva kad stolar ponudi cenu prozora, on uračuna i cenu montaže.

Novi PVC prozor građani u Srbiji će platiti od 80 do 140 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li je jednokrilni ili dvokrilni prozor, ali i koje staklo će imati. Međutim, u Beogradu su te cene više cene za oko 10 do 20 evra.

Za čekanje na molera građani takođe mogu da računaju da traje najmanje nekoliko nedelja, u većini slučajeva ipak do kraja leta.

Vodoinstalateri

Najčešća usluga koju građani traže od majstora za kupatilo – uvođenje hidroizolacije – u Srbiji košta minimalno 80 evra po kvadratu, dok je najviša cena 120 evra.

U Beogradu uvođenje hidroizolacije možete platiti i do 150 evra po kvadratu.

Na majstore za kupatilo od početka leta se čeka dugo, jer je veliki broj njih angažovan na velikim gradilištima, tako da za krupnije radove građani ne bi trebalo da očekuju da vodoinstalatera, ni keramičara nađu pre sredine septembra.

Ipak, vodoinstalateri upozoravaju da su za hitne kvadrove dostupni gotovo odmah, ali da cena za te popravke može biti veća od uobičajene, u zavisnosti od konkretnog kvara.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading