Stefan Stevanović
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Stefanova odluka da ostane u selu na svom imanju, iako ima mogućnost da živi u gradu, iznenadila je mnoge, pogotovu ako se ima u vidu i da je ovaj mladi čovek uspešan student Elektronskog fakulteta u Nišu.

Na smeru za računarstvo i informatiku usavršava se za jednu potpuno novu profesionalnu oblast, što mu ne smeta da ređa uspehe na gotovo svim životnim poljima. Stefan može da se pohvali da je pored fakulteta i poljoprivrede i jedan od osnivača udruženja i portala „Leskovačke priče“, čiji je cilj uređenje i razvoj životne sredine, kao i promocija i samo približavanje istorije Leskovca njegovoj mlađoj populaciji, piše Kurir.

Porodični biznis

- Na pitanja mnogih kako postižem u isto vreme da studiram, da pomažem svojoj porodici u poljoprivredi, ali i da upešno vodim udruženje sa svojim drugom, uglavnom odgovaram da je sve stvar dobre volje, želje i ambicije kako za individualni, tako i za kolektivni razvoj - priča Stefan.

Poljoprivreda je porodični biznis Stevanovića generacijama unazad. Tačnije proizvodnja i prerada voća i povrća, pretežno industrijske paprike i trešanja. Kada je u pitanju povrće po kome je leskovački kraj nadaleko čuven, u ovoj porodici se one sada par decenija, a Stefanov otac je nešto kasnije proširio interesovanja i na voće, konkretno na zasade trešanja.

- Pored industrijske paprike sorte „Koziji rog“ i trešanja, proizvodimo i više sorti krompira. Ipak, ni trešnje ni krompir nisu toliko bitni kao paprika. Glavni fokus nam je upravo na ovom povrću - kaže Stefan.

Vekovi tradicije

O samom početku i poreklu semena paprike se ne zna dosta, osim nekih legendi koje kruže po Lokošnici. Jedno je, kažu, sigurno, a to je da je seme stiglo još pre par vekova. Da, dobro ste pročitali, par vekova.

- Možemo da se pohvalimo da samo u okolini našeg područja uspeva autohtona sorta paprike, čiji se proces prerade usavršavao decenijama, ali se i dalje usavršava. Gotovo svako domaćinstvo se bavi proizvodnjom ove sorte. Kako nema neku primenu u svežem obliku, odmah se nametnula činjenica da se mora prerađivati, tako da je to glavni razlog pravljenja začinske mlevene i tucane paprika - otkriva naš sagovornik.

Poslednjih desetak godina Stevanovići su površinu na kojoj gaje papriku ustalili na jedan hektar, možda malo više od toga. Što se tiče godišnje proizvodnje, to je, tvrde, jako diskutabilna tema, jer sve zavisi od toga kakva je godina. To može biti i jako malo, a može dostići čak 2,5 tone mlevene paprike i ostatka koju prodaju u suvom stanju, tačnije u vezici koja sadrži 10 suvih paprika.

- Isključivo se bavimo proizvodnjom industrijske paprike sorte „Koziji rog“. Samostalno smo zatvorili čitav krug proizvodnje, od rasada do same prerade paprike. Što se tiče rasada i njega sami proizvodimo tokom proleća. Sejemo seme odvojeno od prošlogodišnje berbe i tako dobijamo rasad koji kasnije iznosimo na otvoreno i sadimo - otkriva Stefan.

Tržište se ne menja

Što se tiče tržišta, kroz vreme se ono nije drastično menjalo, i ova porodica najduže prodaje na pijacama na jugu Srbije, ali imaju i prilično dobru saradnju i sa prehrambenim radnjama, piljarama, nekim privatnim mesarama, brzim hranama koji uzimaju tucanu ljutu papriku za prilog.

- Prošle godine sam počeo sa online prodajom paprike preko jedne fejsbuk grupe i mogu da se pohvalim da sam stekao poverenje kupaca i dobio status proverenog prodavca - kaže mladi poljoiprivrednik iz Lokošnice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading