CENA HRANE U BRITANIJI SKOČILA U NEBESA Mleko, sir i jaja najviše poskupeli, a sada svi traže jedno!
Shutterstock

Šefovi britanskih lanaca supermarketa su danas u britanskom parlamentu odbacili odgovornost za visoke cene hrane u zemlji.

Oni su istovremeno odbili predlog da se ograniči cena hrane, pošto smatraju da će britansko tržište samo doprineti padu cena, prenosi Rojters. 

Inflacija cena hrane u Velikoj Britaniji je u maju bila 18,7 odsto, a cene mleka, sira i jaja su međugodišnje porasle za 27,4 odsto, dok su ulja i masti poskupeli za 22,6 odsto.

Životni standard Britanaca je opao najviše od 50-ih godina prošlog veka, a mnogi vide krivicu u trgovcima.

Vlasnici britanskih lanaca supermarketa - Tesko, Sejnsbariz, Asda i Morisons - tvrde da su se odrekli dela profita kako ne bi sasvim preneli porast troškova na potrošače.

"Od svake funte koju potroše kupci zaradimo četiri penija - ne verujem da je to dobar primer profiterstva", naveo je komercijalni direktor Teska Gordon Gafa.
Prema rečima komercijalne direktorke Sainsberiza, Rijan Bartlet, njena kompanija zarađuje još manje - 3 penija od svake potrošene funte, dok komercijalni direktor Asde, Kris Komeford, tvrdi da je profit njegove kompanije u 2022. godini opao za 25,0 odsto.

Oni istovremeno odbijaju ograničenje cena hrane, po uzoru na Francusku.

Rijan Bartlet smatra da "tržište regiliše samo sebe na pozitivan način", dok šef Morisonsa Dejvid Pots tvrdi da je "tržišna konkurencija pravo rešenje".

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading