NAJGORI U EVROPSKOJ UNIJI Hrvatska na crnoj listi zbog pranja novca
EPA/OLIVIER HOSLET

Međunarodna agencija za borbu protiv pranja novca, Financial Action Task Force (FATF), stavila je Hrvatsku, zajedno sa Kamerunom i Vijetnamom, na listu zemalja koje bi trebalo pomnije pratiti. Tri zemlje su sada među 23 zemlje koje „aktivno rade sa FATF-om“ na rešavanju „strateških nedostataka u njihovim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje“, navodi se u saopštenju FATF-a u Parizu, piše DW.

Sa sedištem u francuskoj prestonici, FATF je glavno međunarodno telo za borbu protiv i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i povezano je sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Odvraćajući efekat na investitore

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja je na listi. Prema FATF-u, vlada u Zagrebu je obećala da će pojačati napore u sferi sprečavanja ovih oblika finansijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcioni plan. Uvrštavanje na takozvanu sivu listu FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući efekat na strane investitore.

Ostale zemlje na listi su, na primer, Albanija, Panama, Mali, Južnoafrička Republika ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasifikovane kao visoko rizične. Trenutno su na njemu samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Severna Koreja.

 
Problemi i u Nemačkoj

Prošlog leta, izveštaj FATF-a je potvrdio da Nemačka takođe ima deficite u borbi protiv pranja novca . Glavna tačka kritike bila je da joj još nije pridan dovoljan politički značaj .

Međunarodni stručnjaci kritikuju neispitani haos u pogledu odgovornosti i protoka informacija između više od 300 različitih kancelarija, službi i državnih organa koji se bave ovom temom u zemlji. Postoje ozbiljni nedostaci u praćenju gotovinskih transfera , saopštio je FATF, i generalno se žale da nemačke vlasti čine premalo da istraže finansijske transakcije velikih kriminalnih sindikata i izvedu ih pred lice pravde.

Zbog toga je Nemačka i danas „raj za one koji žele da peru novac“ i posebno popularna evropska destinacija među italijanskim mafijašima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading