Turističke agencije su u panici jer narod ne kupuje preskupe aranžmane
Foto: Printscreen/Shutterstock

Kako je za Alo! rekla Nevena Jović, vlasnica agencije smeštene u centru Beograda, sada problem nemaju samo oni koji su rezervisali najjeftinije varijante uz autobuski smeštaj.

- Nama se prodaju normalno i nekoliko meseci unapred samo oni aranžmani koji su pristupačniji, među jeftinijima na tržištu, kao što su nama najbliža mesta u Grčkoj, Olimpijska regija i pojedina mesta na Halkidikiju, to je ovo sada u junu i košta oko 200 do 300 evra. Sve što je skuplje je nategnuto - kaže Nevena.

Prema rečima Andrije Markovića, agenta koji dočekuje ekipe iz Srbije na ostrvu Evija, turisti mu neretko objašnjavaju da su se za put spremali samo nekoliko dana, jer su čekali poslednje i najjeftinije ponude.

- Da nije pala cena na skoro pola, ne bismo došli - to je rečenica koju slušam svakog dana ove sezone. Nije razlog samo skup smeštaj, već što je skupo sve ostalo, hrana, ležaljke, sve pomalo, pa se nakupi, tako da ljudi, kada se preračunaju, ne mogu da priušte letovanje - kazao je Andrija.

Ovo, kaže, posebno važi za skupe aranžmane, za koje agencije gotovo ne mogu da nađu klijente.

- Imamo deset noćenja sa doručkom za 850 evra po osobi i to u hotelu koji jeste pristojan, ali daleko je od luks kategorije. Onaj ko krene, mora da zaračuna i ručak, večeru, neki izlet, piće na plaži, znači najmanje još 100 evra po osobi. Prošle godine je to bilo oko 600 evra, a ta razlika nije mala.

Miloš Ilić, vlasnik agencije iz Kragujevca, kaže da moli boga da se po ovom jutru ne poznaje dan, jer je sezona počela ubitačno.

- Meni je u tri hotela gotovo propalo ono što sam rezervisao. Agenti i ja zvali smo sve koje smo znali da nudimo aranžmane. Na kraju smo spustili cenu toliko da samo budemo na nuli, a poslednjih nekoliko dana je ponuda bila i ispod cene, da nam bar gubitak bude nešto manji - kaže on i dodaje da ništa bolje nije ni sa aranžmanima u špicu sezone.

- Jedino se uzdamo da još nisu uzeli odmore, isplanirali i odlučili, pa da će sada u junu da krene nabolje - zaključuje on.

Izgleda da nije jedini. Ako ukucate u telefonu ili kompjuteru „letovanje Grčka“, „letovanje Turska“ ili nešto slično, narednih dana očekujte eksploziju ponuda sa svakim vašim klikom, jer su agencije pokrenule jake reklamne kampanje ne bi li uspele da prodaju ono što su rezervisali.

Last minute

Ponude za poslednji minut, ili „last minute“ ponude su one koje agencije nisu uspele da rasprodaju ranije, a već su ih rezervisale i platile. Da im aranžmani i novac koji su uložili ne bi propadao, oni ih nude po nižim cenama nekoliko dana pred samo putovanje. Nekada ove cene budu i upola niže od prvobitnih.

Ultra last minut

Među ponudama koje smo našli na internet stranicama agencija, može se naći aranžman za Krit, u hotelu sa 3 zvezdice, koji je nekada koštao 970 evra, a sada bi oni koji mogu da se spreme za polazak 18. juna mogli da ga dobiju za 399 evra. Skijatos za dve osobe avionom može se naći za 800 evra, a svaka sledeća osoba dobija dodatnih 20 odsto popusta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading