PLANIRATE KUPOVINU AUTOMOBILA Ovo vam se neće svideti, nova pravila u EU znatno im dižu cenu
Foto: Shutterstock

Asocijacija proizvođača automobila Evrope (ACEA) tvrdi da će nove, veće cene i udar na potrošače i industriju, doneti nova regulativa EU protiv zagađenja okoline, koja fokus stavlja na supstance koje su štetne za ljudsko zdravlje, a ne emisija ugljen-dioksida.

Kako preciziraju, sve to će izazvati povećanje cena proizvodnje automobila, ali i autobusa i kamiona.

Asocijacija je izašla i sa jasnom računicom, koja govori da poskupljenje neće biti bezazleno. U studiji je konkretno navedeno da će cena proizvodnje automobila porasti za 2.000 evra u proseku, a za autobuse i kamione čak 12.000 evra.

Studiju su podržali i proizvođači govoreći da su nova pravila previše skupa za industriju i da bi bilo bolje da se novac usmeri na veću proizvodnju električnih vozila.

Predlog je javnosti predstavljen u novembru prošle godine, a suština je u smanjenju zagađenja životne sredine.

Kako se navodi u studiji, najniže vrednosti emisije zagađenja pod prethodnim standardom biće obavezne za automobile i kombije, dok će za autobuse i kamione biti postavljene odvojene granice.

S druge strane, Evropska komisija je iznela nešto blažu računicu. Kako je ocenila, automobili će poskupeti za 180 do 450 evra , a za 2.800 evra nova cena biće veća za kamione i autobuse.

EU je za rok odredila jul 2025. godine, a u aprilu je nemački "Folksvagen" tražio da se taj datum pomeri za jesen 2026. godine.

Polovnjake u Srbiji kupuje samo ko mora

Vlasnici auto-placeva kažu da polovni automobili trenutno poskupljuju zato što je i dalje nedovoljna proizvodnja novih vozila, ali da sada polovnjake kupuje samo ko mora. Mnogi se kako ističu zbog cena ne odlučuju na promenu.

U Srbiji su polovnjaci poskupeli više od 25 procenata. Stabilizacija na tržištu polovnih vozila se očekuje tek 2024.godine.

Kod nas se najviše kupuju polovna vozila koja su proizvedena između 2005. i 2010. godine, a 80 odsto prodatih korišćenih vozila je starije od deset godina.

Na globalnom nivou, više cene automobila su bile glavni faktor u ukupnim inflatornim pritiscima budući da oko 40 odsto američkih domaćinstava kupuje automobil svake godine.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading