SIGURAN POSAO I POČETNA PLATA OD 120.000 DINARA! Ove usluge se traže na sve strane u Srbiji, a radnika je sve manje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Uči školu da ne bi radio" - ovo je opšte poznata rečenica skoro svakog srpskog roditelja kada savetuje dete da uzme knjigu u ruke i da uči jer u suprotnom, mora ići na neki zanat.

Danas je ova izreka potpuno pogrešna, s obzirom da je skoro svaki zanat zlata vredan. Najbolji primer je učenik novobeogradske Tehničke škole "Zmaj" Dalibor Nedeljković kog su zanimali i knjiga, ali i posao varenja odnosno zavarivanja, pa je iako odličan đak u osnovnoj školi, otišao u zanatlije. Sada je treća godina na smeru bravar/zavarivač u ovoj školi, obavlja praksu u jednoj poznatoj kompaniji, a kada u junu maturira, u istoj toj firmi čeka ga siguran posao i plata od 120.000 dinara.

Iako je posao bravara/zavarivača dobro plaćen i ima veliki potencijal za brzo zapošljavanje, pritom njegove usluge se traže na sve strane što se može videti po broju oglasa na internetu, ipak deca i nisu toliko zainteresovana za ovaj smer.

Od 30 učenika, kolika je upisna kvota na ovom smeru, za bravare upišu samo njih dvadesetak, a na kraju ih ostane između deset i petnaest đaka. Među njima je i Dalibor.

Dalibor, za jedan beogradski medij kaže da se uopšte snije pokajao što je upisao ovaj smer, mada i danas, posle tri godine, čuje od drugara koji su u gimnazijama i nekim drugim četvorogodišnjim školama, komentare kako je  pogrešio što je došao ovde.

On je čitav život gledao dedu i oca kako vare, pa mu je to bilo jako zanimljivo. Kako ističe Dalibor delovalo mu je nekako umetnički i opuštajuće, pa je i sam poželeo da bude varilac. 

Profesor praktične nastave Milenko Šordić kaže da ima izvanrednu decu koju čeka blistava budućnost i ističe da mu je žao što roditelji ne promovišu ove zanate koji lagano izumiru.

On je istakao da je to velika šteta, jer posao bravara/zavarivača je dobro plaćen.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading