DVA VAŽNA POREZA STIŽU NA NAPLATU Rok je blizu, ako kasnite kazna 50.000 dinara
printcreen/video

Rok za plaćanje druge rate poreza na imovinu fizičkih lica za ovu godinu dospeva na naplatu 15. maja, a ukoliko se ova obaveza ne plati na vreme, može papreno da košta svaki dan kašnjenja.

Mnoge lokalne samouprave po Srbiji podigle su iznose poreza na imovinu za ovu godinu. Ono što je ostalo isto jeste da se ne prašta ni neplaćanje ni kašnjenje. Opravdanje za kašnjenje neće biti ni za one obveznike koji još uvek nisu dobili rešenje od lokalnih samouprava jer je tako zakonom regulisano.

Doduše takvih je malo jer ih većina uprava za javne prihode na vreme dostavlja rešenja na adrese građana pa su upoznati o svom ukupnom poreskom zaduženju za ovu godinu i dovoljno je da uplate jednu četvrtinu od onog što im je propisano. Oni pak koji još uvek nemaju ovaj papir, ratu treba da uplate na osnovu zaduženja iz prošlogodišnjeg rešenja jer to što se kasni sa dostavom, ne znači da će država, ako ovu obavezu ne izmire na vreme, kasniti sa kamatama ali i kaznama.

Takav je zakon i ko ga ne poštuje neće mu se isplatiti, jer ne samo što će mu se za svaki dan kašnjenja zaračunati zatezna kamata, koja je oko 10 odsto na godišnjem nivou, već rizikuje i da plati kaznu od 50.000 dinara po neplaćenom kvartalu.

Porez na imovinu se plaća u četiri rate: prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata se plaća do 14. novembra, što je isto kao i ranijih godina.

Godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u prošloj godini, ove godine se obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto, kao što je bilo do sada, kada se plaćao po rešenju poreskog organa, saopštila je Poreska uprava.

Iz Poreske uprave su objasnili da to znači da će Poreska uprava na osnovu podataka iz službenih evidencija o prihodima građana za prošlu godinu, unapred popuniti poresku prijavu za utvrđivanje ovog poreza i postaviti je kao radnu verziju prijave, status ''u pripremi'' na portalu ePorezi.

Ko mora da plati porez na dohodak?

Svi koji imaju neto zaradu veću od 309.978 dinara mesečno treba da plate porez. Za lica mlađa od 40 godina prosečna mesečna neto zarada je 619.956 dinara.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja ove godine ne podnese poresku prijavu, Poreska uprava će to učiniti umesto njega.

Lica koja su mlađa od 40 godina, imaju pravo na poresku olakšicu koja je u visini dodatnih 3.719.376 dinara. Ukoliko su zaradili više od 7.438.752 dinara, na iznos preko toga plaćaju porez od 15 odsto.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Gradjanin

10.05.2023 10:20

Pretnje, stalno pretnje! Sta je sa onima koji duguju milione za porez, njima se ne preti.