Kada prosjak u Parizu zaplače, dobro pripazite
Foto: Alo/Foto: Alo

Bajkoliki pejzaži, široki bulevari, luksuz koji vrišti, arhitektura koja govori o vekovima bogatstva - rečju Pariz.

Ovde će vas kafa i đus u kafiću koštati 15 evra, malo je butika u koje ćete ući i naći nešto što košta manje od 100 evra, u metrou ćete videti žene odevene kao sa modne piste kako u krilu drže Chanel kese.

Kada prosjak u Parizu zaplače, dobro pripazite

Foto: Alo

Metro u Parizu

Takođe, u Parizu ćete čekati red kako biste večerali u preskupim restoranima. Čekaćete red i kako biste kupili torbe čuvenih francuskih brendova, a ukoliko uđete u pekaru i zatražite čuveni ,,pain suisse“ platićete ga skoro tri evra.

Kada prosjak u Parizu zaplače, dobro pripazite

Foto: Alo

Red za ulazak u restoran

 

I dok se preko dana u baštama čuvenih kafića Pariza ispijaju kafe i tople čokolade uz nezaobilazne kroasane, u suton se kreće sa Kir rojalom, vinom i šampanjcem uz svetski poznate delicije od puževa do pariske šnicle, raznih vrsta sireva i slatkiša.

Nonšalantni stil Parižana i odevne kombinacije koje deluju kao da u njih nije uloženo mnogo truda, kombinacije su u koje je uloženo mnogo novca, a da biste kupili stan od četrdesetak kvadrata treba bar sedamsto hiljada evra, dok je za rentu pristojnog stana sa jednom spavaćom sobom potrebno izdvojiti oko dve hiljade evra mesečno.

NEKOM VISOKA MODA, NEKOM NISKI STANDARD 

Jasno je – luksuz je utisnut u pore francuskog društva, posebno kada je reč o Parizu. Ali manje lepa strana nije ona koju ćemo videti na društvenim mrežama ili u francuskim filmovima.

Pariz je grad kontrasta. I nemojte se začuditi kada vidite ženu koja u Hermes čizmama preskače beskućnika koji spava nasred ulice ili kako iz metroa izlazi od droge i alkohola unezveren mladić koji se uneredio u pantalone.

Beskućnika ima toliko da je potpuno normalno da na svakom ćošku vidite ponekog. Nije retko da hodajući ulicom naiđete ne na dušek, nego na krevet, sa posteljinom i jastukom, na kome odmara neki Parižanin kome je nebo krov nad glavom.

Velike socijalne razlike uočićete bez mnogo truda. Siromašnih je mnogo, kao i raznih prevara i pljački. Ako ste pažljiv posmatrač, primetićete da Parižani telefone na ulici koriste vrlo oprezno, a u velikom broju slučajeva, koriste maske koje na sebi imaju traku koja se obmota oko ruke ili zakači na vrat. Jer u Parizu, tren nepažnje i telefon je nestao iz ruke. Nedavno je na Instagramu bio viralan video devojke koja pravi selfi ispred Ajfelove kule i u tom trenu na trotinetu prolazi dečko koji joj otima telefon, a ona šokirana viče: ,,Ne, to je četvrti telefon ove godine!“.

Kada prosjak u Parizu zaplače, dobro pripazite

Foto: Alo

Most Aleksandra III

Sa prvim prolećnim danima, turisti okupiraju Pariz, a grad u koji se sjati toliko posetilaca, nalazi razne načine kako da od toga zaradi. Pariz zbog toga liči na suvenirnicu pod vedrim nebom (i reč suvenir nam dolazi iz francuskog jezika), a postaje i lokacija za razne neprijatne situacije.

Česta caka prosjaka u Parizu jeste korišćenje prozirne posude za prikupljanje sitniša, koja se gotovo i ne vidi. Gužva i žurba često dovedu do situacije da neko hodajući slučajno nogom prevrne čašu koju prosjak koristi za priloge, a nakon toga kreće dobro uvežbana scena. Prosjak će početi da zapomaže i plače, skupljajući sitninu koja se prosula, turista će se osetiti loše i kao kompenzaciju dati neku novčanicu. I ko zna koliko puta dnevno se igra ova predstava.

Kada prosjak u Parizu zaplače, dobro pripazite

Foto: Alo

Panteon

Dok šetate ulicama grada, posebno obratite pažnju na sakupljače potpisa za raznorazne peticije. Oči dobro otvorite naročito na Monmartru, gde neretko turistima prilaze devojke gurajući im u lice papir za potpisivanje peticije i objašnjavajući na francuskom jeziku kako je reč o prilogu. Upornost ove grupe, često rezultira potpisom turiste koji ne zna ni šta je potpisao, a nakon pokušaja da ode, pojavljuje se grupa od šest, sedam momaka, tražeći novac, koji je potpisom obećan kao prilog.

Slično ćete proći ako vas ubede da vam na ruku stave neku pletenu narukvicu ili daju neki drugi predmet.

Druga strana Pariza, ona koju nemamo u podsvesti, vidi se i u vestima koje ovih dana stižu do nas. Prema poslednjim podacima, zbog inflacije, potrošačke korpe su sve manje šik, a kako pokazuju istraživanja Francuzi su se odrekli guščije džigerice, šampanjca i brojnih drugih omiljenih nacionalnih delikatesa.

Poređenja radi, ove godine prodaja guščije džigerice pala je za čak 65 odsto, a zujalice zakačene za pakovanje dobre šnicle, kvalitene ribe i skupljeg sira, postale su svakodnevna pojava u marketima i možda najbolja ilustracija kontrasta u gradu na koji nam je prva asocijacija svetlucavost Ajfelove kule.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading