Portugalski premijer promoviše najveća nalazišta litijuma u ​​Evropi
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Lusa objašnjava da je premijer veličao „bogatstvo litijuma“ u zemlji (čak i pre nego što je iskopan), kao i da je ponudio pristup evropskim i portugalskim tržištima sa 500 miliona ljudi.

„Mi smo sedmi najveći svetski proizvođač litijuma i prvi u Evropi“, rekao je on.

„U 2023. ćemo pokrenuti šest javnih zakupa za traženje i istraživanje litijuma i želimo da podstaknemo razvoj integrisanih lanaca vrednosti za kritične sirovine. Kako portugalska državna novinska agencija ponavlja, glavni cilj premijera „bio je da privuče nove investicije južnokorejskih multinacionalnih kompanija u sektorima kao što su obnovljiva energija, poluprovodnici i automobilska industrija“.

U svom intervjuu za „The Korea Times“, lider izvršne vlasti je rekao da Portugal „ima više da ponudi od samog pristupa evropskom tržištu od 500 miliona ljudi, pošto zemlja takođe ima jak odnos sa globalnom zajednicom koja govori portugalski. ” Zatim je istakao strateški geografski položaj Portugala, rekavši da je to najbliža evropska zemlja Severnoj i Južnoj Americi i većem delu Afrike, uz prednost što ima direktne podmorske kablovske veze sa svim kontinentima.

„Portugal ima najveću rezervu litijuma u ​​Evropi i osmu po veličini u svetu sa preko 60.000 tona rezervi. To predstavlja veliki potencijal za saradnju sa Južnom Korejom. Ovaj mineral je ključna komponenta za baterije električnih vozila“, rekao je on. U intervjuu drugom južnokorejskom listu, „Financial Nevs“, premijer je rekao da je pažljiv na „inovacije i upravljanje kvalitetom južnokorejskih multinacionalnih kompanija kao što su Hiundai Motors, Kia Motors, Samsung i LG.


 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading