PADAJU CENE! Ogreva ima dovoljno, april i maj pravo vreme za nabavku: Pelet jeftiniji za 4.000, drva za 1.200 dinara!
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

U poslednja tri meseca beleži se pad cena peleta i drva u odnosu na cene koje su bile precizirane Uredbom Vlade Srbije. To znači da je sada pravo vreme da se spremite za sledeću zimu!

- Tona peleta je jeftinija između 3.600 dinara i 4.000 nego krajem januara ove godine. Cene su razlikuju po regionima i kreću se od 31.000 dinara za uvozni pelet iz Crne Gore do 34.000 za domaći. Cene ogrevnog drveta u Beogradu su oko 10.000 dinara, a u unutrašnjosti od 7.500 do 10.000 dinara, što je pojeftinjenje od 700 do 1.200 dinara - rekao je profesor Glavonjić, opisujući situaciju kao paradoksalnu, jer su cene peleta u velikim gradovima niže, a ogrevnog drveta više, a u unutrašnjosti je obrnuto.

- U unutrašnjosti ima znatno manje trgovaca koje nude pelet i oni još uvek drže cene koje su između dve do tri hiljade niže nego u januaru ove godine. Cene ogrevnog drveta padaju sporije, zato što na stovarištima još ima skupo nabavljenog drveta. Sada pokušavaju da to nekako prodaju. Nove seče su tek počele, a još jedan razlog je što je potražnja industrije za drvetom izuzetno visoka. Sada proizvođači mogu da biraju kome će prodati drvo - rekao je prof. Glavonjić.

Razočarani građani traže alternativu

Od sredine januara do kraja februara je rađeno istraživanje koje se odnosi na potrošnju drvnih goriva i jedno od pitanja je bilo poverenje potrošača u drvni pelet.

Foto: privatna arhiva

 

- Veliki broj potrošača je bio razočaran cenom peleta i jedan broj njih je prešao na neki drugi energent, najviše na ogrevno drvo. Ako bude bila prihvatljiva cena, oni će se ponovo vratiti peletu - napomenuo je Glavonjić.

Prema njegovim rečima, prvo i skromno pojeftinjenje peleta bilo je sredinom februara.

- Drugi, malo veći pad cene, oko deset procenata, bio je sredinom marta. Ove sedmice je još jednom pojeftinilo za oko dva odsto. Uglavnom, cene drvnog peleta su niže nego krajem januara u proseku za 12 procenata - naveo je on, i istakao da je realno očekivati da će doći do još jednog blagog pojeftinjenja peleta u narednim mesecima.

- To neće biti tako značajno, ali se može očekivati da će biti nekoliko stotina dinara u narednim nedeljama.

- Drveta i peleta ima u dovoljnim količinama, ne treba stvarati nervozu kod potrošača. Potražnja je u ovom trenutku veoma mala, i peleta i drveta ima dovoljno. April i maj su pravo vreme za nabavku ogreva i moj savet je da potrošači ne čekaju oktobar, već da sada nabave ogrev - dodao je prof. Glavonjić, i objasnio da je razlika u ceni drvne sirovine koja se nabavlja iz državnih i privatnih šuma oko deset procenata.

- Prošle godine je ta razlika bila više od 50 procenata u korist privatnih šuma. Nema više zabrane izvoza, ali zbog situacije u Evropi izvoz ide jako teško. Fabrike peleta su u ovom trenutku izuzetno opterećene zalihama i izvoz ide otežano, jer je cela Evropa krcata peletom - istakao je prof. Glavonjić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading